Международният празник на труда беше отбелязан не само с празнични, но и с протестни шествия

По света международният празник на труда 1 май беше отбелязан не само с празнични, но и с протестни шествия.

Във Франция се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти, беше подпален и автомобил.

В Турция първомайските протести доведоха до арести. Полицията в Истанбул арестува повече от 10 души на площад "Таксим" в града, като се позова на забраната за достъп до мястото в днешния ден.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ДЕМОНСТРАЦИИТЕ ЗА 1-ВИ МАЙ ПО СВЕТА

В Гърция 1 май беше отбелязан с митинг на синдикатите в центъра на Атина и 24-часова стачка на моряците.

В Москва хиляди дойдоха на червения площад с лозунги, възхваляващи солидарността и труда.

Във Филипините близо 5000 души от различни групи се събраха близо до президентския дворец в столицата Манила, за да протестират срещу неизпълненото предизборно обещание на президента Родриго Дутерте да сложи край на широко разпространената практика на сключване на краткосрочни трудови договори. Те призоваха още властите да се заемат с проблеми като ниските възнаграждения, безработицата и натиска върху профсъюзите.

В Южна Корея 10 000 човека според полицията се събраха в центъра на столицата Сеул с призиви за повишаване на минималната заплата и с други искания. Те се обявиха за минимално заплащане от 10 000 вона (9,34 долара) на час и узаконяване на всички работни места.

В Индонезия също около 10 000 души се събраха близо до президентския дворец в столицата Джакарта по призива на синдикатите. Те поискаха по-високи възнаграждения и забрана за наемане на чужденци в страната.

В Камбоджа приблизително 2000 работници от текстилния сектор се събраха в парк в столицата Пномпен. Полицията обаче не им позволи да преминат на шествие до парламента. Премиерът Хун Сен се срещна с близо 5000 текстилни работници близо до Пномпен. Той обяви, че всеки от тях ще получи 50 000 риела (12.50 долара). В Камбоджа предстоят парламентарни избори през юли. Профсъюзите от големия в страната текстилен сектор традиционно подкрепят опозицията, отбелязва "Асошиейтед прес".

В Шри Ланка правителството отложи демонстрациите по случай Деня на труда заради едноседмичните чествания на националния фестивал Весак, които продължават до утре, съобщи "Асошиейтед прес".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.