Феноменът "смърт от скръб" е обект на редица изследвания

Съпруг и съпруга от Нова Зеландия починаха от естествена смърт през девет часа след 61 години брак. 86-годишният Питър Бедфорд и неговата 83-годишна съпруга Рут са починали на 14 май. Той е приет в болница в събота вечер.

Как се създава и съхранява 73-годишен брак (ВИДЕО)

Рут Бедфорд е починала в дома си в северния новозеландски остров Кайтоке в 10.00 ч. сутринта на 14 май, а съпругът й я последвал няколко часа, след като разбрал за смъртта й.

Питър Бедфорд емигрирал от Великобритания в Нова Зеландия след Втората световна война, където срещнал бъдещата си съпруга. Двамата сключили брак на 30 декември 1957 г., пише БТА.

СЛЕД 62 ГОДИНИ ЗАЕДНО: Институции разделиха възрастна двойка

Докато смъртта на съпрузи на часове разстояние един от друг е сравнително рядко явление, феноменът "смърт от скръб" е обект на редица изследвания. Изследване на Харвард установи през 2013 г., че вероятността човек да се спомине нараства с 30% през първите три месеца от смъртта на неговата брачна половинка.

Скръбта е изключително стресираща, особено за по-възрастните хора със Синдром на съкрушеното сърце, наречен още Стрес-индуцирана кардиомиопатия или Кардиомиопатия такоцубо. Тя може да покоси партньор, който преди това е бил здрав.

На 117 г. почина най-възрастният човек на Земята (ВИДЕО)

Жените са по-предразположени да изпитат внезапната и интензивна болка, подобна на инфаркта, предизвикана от надигането на стресовите хормони след смъртта на съпруга.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.