Хората се недоволни, защото трасето заобикаля Ахелой

Жители на Ахелой на протест срещу новия път от "Слънчев бряг" до Поморие. Местните хора се оплакват, че няма изградена отбивка от новото трасе към Ахелой и това затруднява прибирането им от курорта "Слънчев бряг", където повечето работят. Автобусите отказвали да качват пътуващи до Ахелой, или ги спирали насред полето и от там трябвало да се прибират пеш. От АПИ и община Поморие са категорични, че до края на следващата седмица проблемът ще бъде решен с обособяването на общински път, който да влиза в селото.

Новото четирилентово трасе обикаля около Ахелой и на практика, според местните, няма опция, прибирайки се от к.к. „Слънчев бряг”, където работят голяма част от хората на Ахелой, автобусите подминават Ахелой, стигат до кръгово движение, което се намира между Каблешково и Ахелой. Според хората това удължава пътя до домовете им с цели 8 километра.

ПЪТЯТ КЪМ МОРЕТО: Отсечката от Бургас до „Слънчев бряг” – по-бърза и безопасна (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Работя в Несебър и се прибирам с автобус №11. Когато се качвам в автобуса, питам шофьора дали ще спре в Ахелой. От петък миналата седмица насам, това ни се отказва. Ние нямаме нищо против магистралата, но е добре да се влиза в селото и да ни оставят на спирките. Все пак си купуваме карти за транспорта предварително”, обясни за „Здравей, България” една от протестиращите жени, жител на Ахелой. 

„В момента, в който отварят пътя разбираме, че ние трябва да ползваме черен път, за да се приберем. За да влезем в него пък, трябва да предприемаме опасни маневри”, коментира Живко Костов, жител на Ахелой.

„Много ни е трудно да влизаме от к.к. „Слънчев бряг” в Ахелой. Като разстояние пътят ни се удължава с 8 километра, заради което закъсняваме за разписанията от Бургас. 10-15 минути за нас е от значение”, коментира служител в транспортна фирма.

„Има възможност за пътуващите от к.к. „Слънчев бряг” да влизат в Ахелой през кръговото кръстовище на първокласния път. По проект имаше възможност да бъде изградена един ляв завой в директното трасе на обходния път. Но понеже по този участък основното направление е в хоризонтална крива, кръстовището е със силна ограничена видимост, тази възможност отпадна”, коментира инж. Христо Гюров, представител на Агенция „Пътна инфраструктура”. 

„Тук се случи нещо невероятно. Хората работиха денонощно, за да може този трафик да се изведе. Дадена им е 3-4 дни почивка и другия понеделник машините влизат и започват да работят. До края на следващата седмица проблемът ще бъде решен”, коментира Иван Алексиев- кмет община Поморие.

Всичко по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.