Вече има съпротива срещу Ердоган с политическа платформа, смята журналистът

"На последните избори в Турция пролича, че се е оформило едно мнозинство на съпротивата срещу Ердоган, която има вече политическа платформа, има лидери, има и подкрепата на обществото". Това коментира за "Здравей, България" журналистът Севда Шишманова, след като избирателите в южната ни съседка категорично концентрираха властта в ръцете на Ердоган. Припомняме, че резултатът на Ердоган от вота преди няколко дни е 52,5%. За основния му опонент Мухаррем Индже са пуснати малко над 30 на сто от гласовете.

"Състоянието на правовата държава не се е подобрило - състоянието на медиите, на академичните работници, на малцинствата. Нещата след тези резултати просто ще бъдат подчертани и акцентирани", заяви проф. Владимир Чуков, арабист. Според него първите, които ще се превърнат в мишена на властта, ще бъдат  местните кюрди. На последните избори кюрдската ДПН успя да прескочи прага за влизане в турския парламент. 

ЕК: Надяваме се Турция с Ердоган да остане партньор на ЕС

Според Шишманова слабото място на Турция е икономиката: "Европа на практика е най-силното присъствие в икономиката на Турция, и има 130 млрд. оборот. 50% от износа на Турция е зависим от Европа, 2/3 от инвестициите в Турция са европейски. Ако турската икономика по някакъв начин бъде бламирана от Европа, тя е свършена".  

Гледайте целия разговор във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.