Той ще обработва снимки, които освен всичко останало, ще се използват и за нуждите на спасителите по време на стихийни бедствия.

Център за спътниково наблюдение на чешкото военно разузнаване и на НАТО под кодовото название SATCEN ще бъде създаден от утре в Чехия, съобщи пред журналисти говорителката на военното разузнаване Алжбета Ритгофова, цитирана от ТАСС и БТА.

Цветанов: Заедно ЕС и САЩ могат да се противопоставят на всички заплахи (ВИДЕО)

"В Чехия от утре започва създаването на център за оперативен анализ на спътникова информация SATCEN. Той ще обработва снимки, които освен всичко останало, ще се използват и за нуждите на спасителите по време на стихийни бедствия", посочи тя.

Кабинетът дава зелена светлина и на проекта за корабите

"Центърът ще се занимава с получаване и обработка на спътникови снимки и данни от радарите за въоръжените сили на Чехия и НАТО. Става въпрос за данни, които ще се използват при международни мисии под егидата на Северноатлантическия алианс", допълни говорителката.
Центърът ще бъде въведен в максимален работен режим според изискванията на НАТО до началото на 2020 година. Дотогава той ще действа в тестов режим и ще набира специалисти, които се очаква да бъдат около 50.

Пентагонът: Трябва да засилим дейността си в Арктика

Финансирането на създаването на центъра се осигурява от чешкото министерство на отбраната. Най-вероятно за целта ще бъдат отпуснати стотици милиони крони (десетки милиони долара).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.