Защо социалната мрежа не е успяла да защити данните на потребителите?

Британският регулатор на данните заяви, че ще глоби Facebook с половин милион паунда (660 000 долара), защото социалната мрежа не е защитила данните на потребителите.

Направено е разследване дали с личната информация е било злоупотребено от кампании от двете страни на британския референдум за 2016 г. в ЕС, информира БГНЕС. 

„Кеймбридж Аналитика“ обяви фалит

Разследване от Службата на комисаря по информацията (ICO) се фокусира върху гиганта в социалните медии от началото на годината, когато се появиха доказателства, че приложение е било използвано за събиране на данни на десетки милиони потребители на Facebook в целия свят.

Как бурята с данните от Фейсбук и мръсните трикове разлюляха Зукърбърг?

В доклад контролният орган заяви, че планира да наложи на Facebook наказание с максималната сума, която е предвидена за нарушения на Закона за защита на данните. Разследването на Службата на комисаря по информацията (ICO) заключи, че Facebook е нарушила закона, като не е защитила информацията за хората и твърди, че компанията "не е прозрачна за това как данните на хората са придобити от други хора".

Създателят на WhatsApp: Изтривайте профилите си във Facebook

От Facebook признаха, че данните на 87 милиона потребители може да са били похитени от британската консултантска фирма Cambridge Analytica, която е работила за кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г. Cambridge Analytica, която отрича обвиненията, след развихрянето на скандала около некоректните ѝ действия, подаде иск за доброволен банкрут в САЩ и Великобритания.

През май Европейският съюз обяви строги нови закони за защита на данните, позволяващи на регулаторите да налагат на дружествата глоба до 20 милиона евро или 4% от годишния световен оборот.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.