Никой няма да знае отговора на този въпрос, когато Тръмп дойде на вечерята, твърди в свой анализ Раф Касерт от Асошиейтед прес

Когато Доналд Тръмп се включи в срещата на върха на НАТО в сряда, международната политика със сигурност ще стане изключително личен въпрос, отново.

Откакто се нанесе в Белия дом преди почти 18 месеца, американският президент се държи толкова оскърбително с някои от най-верните съюзници на Америка, колкото сърдечен е с традиционни неприятели като Северна Корея и Русия.

Непредсказуемият афинитет на Тръмп към лидерите на 28-те останали страни членки на НАТО има потенциал да направи още по-неясни очертанията, когато става въпрос за това кой е приятел и кой - враг.

Тръмп изригна срещу Германия, Берлин и НАТО му отговориха (ВИДЕО+СНИМКИ)

Паметна картинка от срещата на върха на военния алианс през 2017 г. е как Тръмп избутва премиера на новоприетата тогава Черна Гора Душко Маркович, за да застане най-отпред в груповата снимка. Милиардерът продължи да хока публично лидерите на партньорските страни в НАТО заради разходите за отбрана.

Миналогодишната визита в Брюксел ще се запомни също със знаменитото дружеско ръкуване между Тръмп и френския президент Еманюел Макрон. Двамата лидери, които се срещнаха за пръв път, си стиснаха ръцете толкова силно, че кокалчетата им започнаха да побеляват.

През изтеклата оттогава година имаше и други ситуации, при които се стигаше до "побеляване на кокалчетата" около пораждащи разногласия въпроси. Тръмп продължава да е гневен, че съюзниците не увеличават националните си военни бюджети. Европейците се ужасяват от решението на Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий за част от света, за която се предполага, че е партньор на САЩ.

Динамиката в отношенията между Тръмп и правителствените ръководители със собствени пристрастия може да породи опасна химия по време на двудневния форум.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ

Меркел и Тръмп са нагледен пример за пълен контраст. Германската канцлерка е толкова внимателна в политиката и публичните си изявления, колкото безочлив и непредвидим е американският лидер. Ако Меркел иска да остави водещата позиция на Германия в Европа да говори вместо нея, то Тръмп желае да наложи водещата позиция на Америка в световен мащаб - и освен това ще обърне внимание на всичко, което се говори.

Европа се бои от "торнадото" Тръмп

Меркел има трудни отношения с Тръмп още от първите дни на предизборната му кампания, когато той заяви, че канцлерката "съсипва Германия", след като сп. "Тайм" я избра за личност на годината за 2015 г. вместо него. При първата им среща, състояла се през март 2017 г. във Вашингтон, имаше момент, в който Тръмп изглежда пренебрегна подадената от Меркел ръка за здрависване - много коментирана впоследствие ситуация. При следващата й визита във Вашингтон тази година Тръмп я целуна публично два пъти по бузите. Изразените от двамата позиции по различни въпроси - от търговията и военните разходи до климатичните промени и миграцията - си останаха много различни.

Готвейки се за днешната среща на върха, Меркел излиза от битка вътре в правителството си заради миграцията. Предстои да установим дали белезите от нея ще бъдат видими на международната сцена.

Тръмп вече отправи остри нападки към Германия по време на подготовката на срещата, изпращайки туит, в който заяви: САЩ харчат за НАТО повече от всяка друга Страна". После той конкретизира коя е страната: Те трябва да правят много повече. Германия е с 1 процент, САЩ - с 4 процента".

ТЕРЕЗА МЕЙ

Британската министър-председателка Тереза Мей може да е в още по-слаба в политическо отношение позиция, когато се срещне с Тръмп. Седмицата й започна с оставките на главния преговарящ по Брекзита и на външния си министър, които те подадоха поради несъгласие с плановете й за отношенията на Великобритания с Европейския съюз след излизането на страната от съюза.

Столтенберг: Не е работа на НАТО да решава за "Северен поток"

Отношенията на Мей с Тръмп започнаха доста добре. Малко след встъпването му в длъжност тя бе първият чуждестранен лидер, пристигнал на официална визита. Двамата бяха забелязани да се държат за кратко за ръце, докато минаваха под колонадата на Белия дом. Т. нар. "специални отношения" между Великобритания и САЩ изглеждаха сигурни.

След това обаче Тръмп пръв разкритикува британския подход за борба с тероризма след поредица атаки, разстройвайки както Мей, така и кмета на Лондон с туитове, които се оказаха отрезвяващи. Миналия месец Май нарече решението на Тръмп да наложи наказателни мита за внасяните от ЕС стомана и алуминий "несправедливи и дълбоко разочароващи".

ЕМАНЮЕЛ МАКРОН

След ръкостискането в Брюксел, отношенията Тръмп-Макрон набраха скорост. Двамата заявиха, че поддържат връзка по телефона и си размениха целувки, когато се срещнаха отново през април.
Макрон, който със своите 40 години е толкова млад, че би могъл да бъде син на Тръмп, беше първият чуждестранен ръководител, пристигнал на бляскава държавна визита във Вашингтон. С жест, който беше разнищен в търсене на значението му, Тръмп изтупа с ръка раменете на изрядния костюм на френския президент, издебнат от фотографите.

НА ЖИВО: Ключова среща на НАТО в Брюксел

"Ние имаме много специални отношения. Всъщност ще махна тази прашинка пърхот. Трябва да го направим съвършен - Той е съвършен", избърбори Тръмп, докато Макрон се усмихваше, изглеждайки невъзмутим при този акт на . . . близост? Превъзходство? Покровителство? Неуважение?

От политическа гледна точка отношенията явно са несъвършени.

Тръмп поля със студен душ демонстрираната привързаност, като се оттегли от Парижкото климатично споразумение и ядреното споразумение с Иран - две подписани през 2015 г. от правителството на Обама инициативи, които Макрон силно подкрепя.

Решението на Тръмп да наложи мита върху стоманата доведоха до още по-голямо отдалечаване. Макрон го нарече "незаконно" и "грешка". Към юни Макрон вече се опитваше да поеме водачеството на европейска команда срещу Тръмп, отхвърляйки "хегемонията" на Америка.

ДЖЪСТИН ТРЮДО

Раните още няма да са заздравели, когато двамата се срещнат днес, едва месец след като канадският премиер организира срещата на върха на групата на седемте големи икономики, в края на която Тръмп нарече северноамериканския си съсед "непочтен" и "слаб".

Тръмп вся смут на срещата на Г-7 в Канада, след като първо одобри общо изявление за търговията, а след това се отказа от него. Президентът на САЩ се оплака, че е бил изненадан от неочакваните критики на Трюдо срещу заплахите за американски мита. Като много други преди него, Трюдо научи за гнева на Тръмп направо от писанията на президента в Туитър.

ДВАМАТА ДОНАЛДОВЦИ

Отношенията между Вашингтон и Европейския съюз се сринаха до толкова ниска точка, че тази година няма да има същинска среща на върха между тях.

При все това Тръмп и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще бъдат в една и съща зала доста често на форума на НАТО тази седмица.

Бившият полски премиер даде да се разбере преди президентските избори в САЩ през 2016 г., че смята "един Доналд за повече от достатъчен!". Той казва, че времето само е потвърдило правотата му.

Туск описа оскърбителния стил на Тръмп като предизвикателство за Европа, равносилно на разрастващата се икономическа мощ на Китай или войнствеността на Русия.

В понеделник той се обърна пряко към Тръмп с думите: "Драги президенте Тръмп, Америка няма, а няма и да има по-добър съюзник от Европа", след което добави: "Ценете съюзниците си, в края на краищата те не са толкова много".

Тази пролет Туск каза, че "някой би могъл да си помисли дори, че "при такива приятели, врагове не са нужни", след като Тръмп първо заплаши да наложи мита върху европейската стомана и алуминий, а после се отметна от споразумение, което цели да попречи на Иран да разработва ядрени оръжия.

На срещата на НАТО, където лидерите ще обсъждат как да противодействат на Руска агресия, личната среща на Тръмп с руския президент Владимир Путин дни по-късно ще е големият проблем, за който всички знаят, но няма да искат да говорят.

"Когато се срещнете с президента Путин в Хелзинки, е важно да знаете кой е стратегическият ви партньор и кой - стратегическият ви проблем", каза Туск.

ДУШКО МАРКОВИЧ

Колкото до черногорския премиер Маркович, повече няма да има бутане за място на предния ред. Тази година Черна гора ще бъде представлявана в НАТО от президента Мило Джуканович. Като бивш баскетболист Джуканович определено е по-висок от Доналд Тръмп. 

Автор: Раф Касерт от Асошиейтед прес
Превод: Десислава Иванова, БТА

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА НАТО - ЕС ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.