Монументът е дело на Иван Бахчеванов

В днешния ден, когато отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски, президентът Румен Радев откри официално паметник на Апостола в центъра на град Руен, предаде БГНЕС.

Монументът, който е дело на Иван Бахчеванов, е факт след 9-годишни усилия и бюрократични проблеми.

Карлово чества 181-вата годишнина от рождението на Апостола (ВИДЕО)

На церемонията по откриването присъстваха и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, депутати от БСП и ДПС, общински съветници, както и стотици жители на руенска община, които искаха да чуят приветствието на държавния глава.

Вие доказвате, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия. Така, както преди години Васил Левски учеше нашите предци. Ако днес паметниците на Васил Левски се множат, то не е само от суета или по модата на деня. Правим го, за да съхраним заветите и идеите на Апостола. Правим го, за да предадем на децата си трудните уроци на историята, да отстояват чистата и свята република, която трябва да бъде място на съгласие, братство и абсолютно равенство между всички народности”, каза пред събралите се президентът Радев.

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб (СНИМКИ)

Община Руен, където предимно живее смесено население, приветства инициативата в центъра на града до общината да има бюст на Васил Левски.

Не трябва да забравяме какво ни е завещал. Братство всекиго, без да гледаме вяра и народ. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили. Да помним и знаем, че между думи и дела трябва да има единство. Че само обединени от обща национална кауза, която не дели хората от етнос и религия, политическа принадлежност, личностно и социално положение, можем да градим мирното си бъдеще”, отправи послание и Мустафа Карадайъ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.