Това показват резултатите от проучването, проведено сред 1007 души

Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи, като в последното ни проучване през юли, оптимистите са 48% срещу 40% песимисти. Това показват резултатите от последното проучване на на социално-политическия индекс "24 ТРЕНД", финансирано от в. „24 часа“. То е проведено сред 1007 души по метода на пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ в периода 1 – 8 юли 2018 г.

В разбивките по демографски групи се наблюдава пряка връзка между индикатора оптимизъм/песимизъм и възрастта. Сред най-младите повече от два пъти са оптимистите за сметка на песимистите, докато при тези над 70 години съотношението е 1 към 3 в полза на песимистите. Социолозите обясняват тези резултати с изчерпващата се житейска перспектива пред най-възрастните.

 

Малко над една четвърт очакват икономическото положение да се подобри в следващата една година, докато малко под една пета смятат, че ще се влоши. Над 40% и най-голям дял остават тези, които не очакват промяна в следващата една година. Данните за очакванията относно жизнения стандарт са напълно сравними с тези за икономическото положение в страната. И тук социолозите откриват зависимост спрямо възрастта на респондентите. Оказва се, че хората между 18 и 39 години са с най-оптимистични очаквания за икономическото положение в страната и жизнения си стандарт.

 

Темата за евентуални предсрочни парламентарни избори е непрекъснато дискутирана още от първите месеци на третия кабинет на Бойко Борисов. Именно заради това, в индекса „24 ТРЕНД“, социолозите са заложили индикатор, тестващ необходимостта от предсрочни парламентарни избори.

"Въпреки сравнително сходните стойности през месеците, можем да отчетем определена тенденция на повишаване на стойностите за необходимост от предсрочни парламентарни избори – от 21% през декември 2017 г.  до 30% през юли 2018 г. Въпреки това мнозинството от българите (54%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не се необходими. Мнозинството от привържениците на БСП са на мнение, че са необходими предсрочни парламентарни избори", сочи един от изводите в изследването. 

Не се наблюдава съществена динамика и в отношението на българите към основните партийни лидери. Сред тях Бойко Борисов остава с най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (36%) и Корнелия Нинова (28%). През месец юли Валери Симеонов успява да покачи положителното си отношение с 4%, което вероятно се дължи на инициативите му в последните месеци, които успяват да задържат вниманието към него и неговата работа.

*** Методология: Изследването е проведено от Изследователски център „Тренд“ и е финансирано от в. „24 часа“. Представителност: За пълнолетното население на страната. Размер на извадката: 1007 души на възраст 18+, разпитани по метода на пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. Изследването е проведено в периода 1 – 8 юли 2018 г. Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони. Размер на статистическата грешка: ±3.1%

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.