Има ли опасност за живота й?

Българка е пострадала при пожарите в Гърция. 73-годишната жена е с изгаряния, настанена е в болница, но е без опасност за живота. Това съобщават от посолството ни в Атина. Дипломатическата ни мисия е в контакт с близките й и е в готовност да окаже необходимото съдействие.

ОТВИСОКО: Опустошителният пожар в Атина (НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ)

Кризисен щаб е сформиран в посолството на България в Атина. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

Страната ни има готовност да изпрати помощ от 50 пожарникари и 2 пожарни автомобила.

„Дал съм разпореждане за сформиране на 24-часово действащ кризисен щаб в посолството в Атина. В готовност сме за реакция”, заяви пред NOVA Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

Припомняме, че големи пожари избухнаха в района на Кинета, Метохи, близо до град Ханя на остров Крит, както и районите на Пендели и Рафина. До момента има информация за 50 загинали и повече от 150 ранени, от които 11 са в тежко състояние. Пострадали са 16 деца. Най-много са жертвите в района на Неа Макри, населените места Мати, Кокино лиманаки, Община Рафина.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРИТЕ КРАЙ АТИНА

Опожарени са 1000 къщи и 300 автомобила

Към 11.00 часа по-голямата част от огнищата на пожарите са овладени. На място остават екипи на пожарната служба, които продължават да работят за справяне с последствията и локализиране на вторичните огнища. 

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В АТИНА: Над 60 са загиналите в пожарите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Движението по пътния участък Атина-Коринт се възстановява постепенно. Затворена за движение остава част от националния път на Ханя-Ретимно на остров Крит.

На телефон 199 могат да бъдат подавани сигнали към гръцката противопожарна служба за изчезнали хора, като е необходимо да се предостави информация за тях.

Ципрас: Цялата държавна машина е впрегната в борбата с огнената стихия

МВнР съветва българските граждани, които се намират на територията на Гърция, да следват стриктно указанията на местните власти и да не предприемат действия, които могат да застрашат тяхната безопасност. 

ВСИЧКО ЗА ОГНЕНИЯ АД В ГЪРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.