Турският външен министър каза това по време на среща с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че турските киприоти няма да свият рамене при пореден провал в кипърските преговори, нито ще приемат нещо по-малко от политическо равенство, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус". Чавушоглу, който беше на посещение в северна Никозия в понеделник вечерта, проведе среща с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Турция - от Ататюрк до Ердоган

И двамата изразиха своето съчувствие към жертвите на пожарите в Гърция. Чавушоглу заяви, че правителството му е готово да помогне на Атина. Относно кипърския въпрос, турският външен министър заяви, че е имало много интензивни преговори за федерално решение на спора, предупреждавайки че ако разговорите започнат прибързано, без никакви приготовления, то може да се превърнат в последните усилия в този казус. „Ако влезем прибързано в преговорите и се провалим отново, тогава може да нямаме друга възможност. Не можем да понесем още един провал и ще направим този въпрос един от приоритетите ни“, поясни той. Чавушоглу пренесе в социалните мрежи въпроса, като заяви че турските киприоти няма да приемат нищо помалко от политическото равенство в Кипър.

Ердоган към турските граждани в чужбина: Гласувайте!

„Гръцките киприоти трябва да престанат да се държат като еднолични собственици на Кипър. Фактът, че двете страни на острова са политически равни, няма да се промени никога“, написа Чавушоглу в социалната мрежа „Туитър“. Накрая, турският външен министър отправи предупреждение, че ако Република Кипър започне да сондира едностранно, турската страна ще я последва.

Нови нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски бойни самолети

„Попречихме на ENI. През последните три години казваме на италианците и ENI „не идвайте тук“, тъй като няма да го позволим, ако правата на турските киприоти не са гарантирани“, заяви Чавушоглу пред турския ежедневник „Aksam“. Разбира се, постоянното блокиране не е редно, добави той. „Ако гръцките киприоти започнат да сондират през есента, ние ще направим същото“, поясни турският външен министър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.