Допитването ще струва на страната около 3,4 милиона евро

Парламентът на Македония насрочи на 30 септември референдум по споразумението с Гърция за името, предаде "Ройтерс", цитиран от БТА.

Решението беше взето с 68 гласа "за" и без "против" и "въздържал се". Референдумът ще бъде консултативен.

Въпросът за референдума ще гласи: "Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?", съобщи БГНЕС. 

В гласуването не участваха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които излязоха от залата, след като техния депутат Никола Мицевски представи партийната позиция, че въпроса за референдума е неясен, нееднозначен и манипулативен за обществеността. Един консултативен референдум, каза той, отваря възможността резултата да се интерпретира по какъвто си искате начин.

Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ представи две свои проекторешения за провеждане на референдума, но не присъства, когато бяха поставени на дневен ред и отхвърлени на гласуването.

Лидерската среща за името в Скопие приключи без резултат

Референдумът ще струва на страната около 3,4 милиона евро. Това са парите предвидени в предложението за разпределението на средствата, което трябва да бъде прието на същото парламентарно заседание, на което ще се гласува и насрочването на допитването, предава македонската електронна медия „Независен“, цитирана от "Фокус".

Това решение ще изтегли средства от няколко държавни институции на обща сума в размер на 210 млн. 400 хил. денара за провеждане на референдума. Средствата ще се прехвърлят в бюджета на Държавната избирателна комисия, където се отваря нова подпрограма – „Референдум“ в раздел "Различни трансфери".

Преразпределените средства трябва да се използват, наред с другото, за отпечатване на бюлетините и за заплащане на членовете на избирателните комисии и съветите. Новоизбраните членове на ДИК поеха функциите в понеделник и веднага започнаха подготовката за референдума, след като се заклеха в парламента сутринта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.