Това заяви финансовият министър на брифинг във връзка с казуса "Олимпик"

Прокуратурата и ДАНС влизат в казуса с фалиралия застраховател „Олимпик”. Главният прокурор е разпоредил проверка на дейността на Комисията за финансов надзор.

И днес клиенти на „Олимпик” се събраха пред офиса на импровизиран протест. А в Министерски съвет беше свикано съвещание по случая.

Прокуратурата и ДАНС започват проверка на Комисията за финансов надзор

Политическото решение, което беше взето в Министерския съвет, е властта да поиска оставката на заместник.-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. В нейната дейност били намерени много укорими пропуски.

Властта не може да отстрани Агайн, защото нейното назначаване на поста е станало от Народното събрание, така че само при определени законови процедури Народното събрание може да я освободи, ако тя сама не подаде оставка от поста.

Експерт: Обезпечителният фонд плаща щети при фалит на застрахователя

Финансовият министър Владислав Горанов нарече спекулации твърденията, че Обезпечителният фонд към Гаранционния фонд, може да върне на хората, застраховани в „Олимпик”, премиите, които са платили. Горанов уточни, че единствените пари, които компанията е внасяла във Фонда са за щети при липса на застраховател и при липса на автомобил.

По темата цял ден властта ще мисли как да действа. В 14:00 часа в МВнР ще бъде повикан гръцкият посланик, който да обясни какъв е статутът на кипърската компания и какви са причините за прекратяване на нейната дейност.

Среща при премиера заради казуса „Олимпик”

„Тази мантра, която се повтаря от няколко дни от Комисията за финансов надзор, че видите ли те нищо не можели да направят, защото застрахователят бил клон на кипърска компания, това не е вярно. В закона има разписана процедура какво се случва при фалит. Гаранционния фонд може да открие на хората служебни сметки и първото нещо, което може да направи е да възстанови техните изгорели суми по платените премии”,  заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

„Нашите искания са да бъде понесена отговорност. Единствената и основна функция, те затова получават заплати, е да упражняват надзор. Преди 3 месеца е фалирала кипърската фирма –майка, а ние разбрахме днес. Ще бъде отнето разрешителното на българския клон, което е закъсняло”, заяви потърпевшият Георги Христов.

„В 14:00 започва срещата при външния министър с посланика на Кипър. Ще имам вероятно поредица от разговори с моя колега финансовият министър на Кипър. Готови сме и ще проучим възможността да наемем кипърска адвокатска компания, която да представлява и консултира българските кредитори в хода на процедурата по несъстоятелност и реализиране на претенциите пред кипърския фонд и пред кипърското дружество в несъстоятелност”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

„Намираме сериозни пропуски в работата на ръководителя на управление „Застрахователен надзор“ в Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. Смятаме, че тя, ако иска да запази доброто си име, трябва да признае свои пропуски и да освободи заемания от нея пост”, заяви Горанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.