Туристите не пропускат да посетят колоритното място

Туристите в Рио де Жанейро не пропускат да посетят най-колоритната улица в града - "Селарон". Тя носи името на създателя си -  чилийският художник Хорхе Селарон, който я декорирал в почит към бразилския народ.

Идеята му хрумва през 1990 г., когато решава да обнови порутените стълби пред дома му. Селарон покрил мястото с плочки в три цвята – синьо, зелено и жълто. Това било препратка към цветовете от знамето на Бразилия, а нестандартното решение първоначално му донесло подигравки от неговите съседи.

С течение на времето този малък страничен проект на Хорхе се превърнал в мания. Той купувал материали от строителни обекти. Поради липсата на средства понякога му се налагало да продава картините си. В крайна сметка Селарон успява да покрие 250-те стъпала, дълги 125 метра, с над 200 цветни плочки.

Вижте с каква плочка е представена България ТУК!

Произведението му обаче не било изцяло завършено. Хорхе продължил работата си, като постоянно добавял нови плочки. Популярността на цветните стълби се увеличавала и посетители от цял свят започнали да даряват плочки.

Днес на стълбите на Селарон има плочки от над 60 страни. България е сред тях. Около 300 плочки са ръчно изрисувани от Хорхе и изобразяват най-известния портрет на художника – бременна африканска жена. От 1977 г. насам са продадени повече от 25 000 копия на тази картина.

ПАУЛУ КОЕЛЮ НА 71 Г.: Бразилецът, който стопля женските сърца (СНИМКИ)

Посещението на тази улица е задължителна част от обиколката на туристите в Рио. Много реклами и музикални клипове са снимани на улица "Селарон". Сред тях са песента на Snoop Dogg и Фарел Уилямс - "Beautiful", както и "Walk on" на групата U2.

През 2013 г. Хорхе Селарон е намерен мъртъв върху стълбите, на които отдава 20 години от своя живот. Приживе самият той споделя: "Тази луда и уникална мечта ще приключи едва в деня на моята смърт".

Стажант-редактор: Мариела Иванова

Вижте още любопитни галерии:

Най-популярните туристически дестинации: Очаквания vs реалност

12 любопитни места на Земята, които никога няма да видите 

Топ 5 на най-слънчевите градове в света 

Трите зодии, които ще пътешестват най-много през 2018-а година (ВИДЕО)

10 места, които трябва да посетите през 2018 г. (СНИМКИ)

Остров, забранен за жени, влезе в списъка на ЮНЕСКО (ВИДЕО+СНИМКИ)

Любимите дестинации на звездите за лято '2018 (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

20 пленителни места в България, които трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

10 места, които трябва да посетите през 2018 г. (СНИМКИ)

10 невероятно красиви европейски градчета (ГАЛЕРИЯ)

Чинкуе Тере - Рай на Земята (СНИМКИ)

Най-живописните пътища в света (ГАЛЕРИЯ)

ВИЖТЕ НЯКОИ ОТ ТОП МЕСТАТА ЗА ТУРИСТИ ПРЕЗ '2018 ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.