Те искат финансова независимост за малките населени места

Мълчалив протест започнаха от днес над 200 кметове на малки населени места. Те настояват за финансова независимост от големите общини, на чието подчинение са в момента, както и за отпадане назначаването на кметските наместници.

Селските управници дадоха едномесечен срок на правителството да направи законодателни промени, в противен случай се заканиха с протест на 10 ноември в София.

Майки на деца с увреждания отново излизат на протест

 

Калофер е едно от малките населени места у нас. Хората не помнят от кога улиците в града не са ремонтирани. А ремонт на кметството не е правен от 10 години. Кметът на Калофер твърди, че парите, които отпуска община Карлово, към която принадлежат, не стигат до града.

„Най-големият проблем е това, че държавата си дава средствата на общините, но няма контрол оттам нататък какво се случва с тези средства. А там се разпределят по симпатии, по партии по всякакви други начини, но не равнопоставено”, коментира Румен Стоянов, кмет на Калофер.

Последно за града държавата дала 300 000 лева за ремонт на паметника на Ботев, но парите отново отишли в бюджета на община Карлово.

„Стълбите само ги фугираха и си заминаха. С просто око се вижда, че са хвърлени съвсем малко средства, а другата сума я няма”, коментира още Стоянов.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов заяви, че парите за Калофер се превеждат ритмично. От предвидените за тази година 130 000 лева до момента са дадени 80 000.

Кметовете на други малки населени места твърдят, че са принудени да дават пари от собствения си джоб за най-елементарните неща.

„Не може да ремонтираш кметства или да почистваш гробищен парк и да запълваш дупки с една заплата. Искаме със закон парите, които се полагат на кметствата, да си ги получаваме”, заяви Петко Петков, кмет на село Татарево, община Първомай.

Протестиращите искат отпадне прагът за избор на кмет до 100 души. В момента право да избират кметове имат селища, в които има над 350 жители.

Кметовете дадоха на държавата срок от един месец. В противен случай на 10 ноември излизат на протест в София.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.