Президентската двойка бе посрещната от губернатора на щата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха в най-силно засегнатата от урагана „Майкъл” част на Флорида в понеделник, съобщава БТА. 

Президентската двойка бе посрещната от губернатора на щата Рик Скот, когато Тръмп нарече „велик губернатор". Републиканецът благодари за отпуснатата федерална помощ, която е поискал.

Най-малко 18 са жертвите на урагана „Майкъл” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тръмп и съпругата му обиколиха с хеликоптер пострадалите райони. 

Ураганът „Майкъл” от категория 4 по петстепенната скала на Сафир-Симпсън порази северозападната част на щата с ветрове със скорост до 250 км/ч. Над 190 000 жилищни и бизнес сгради останаха без електричество.

Стихията премина през териториите на четири щата и причини смъртта на най-малко 18 човека. Десетки хора са в неизвестност. Спасителните служби предполагат, че броят на загиналите може да се окаже по-голям.

От канцеларията на губернатора казаха, че са мобилизирани над 170 човека за издирвателни и спасителни дейности, включително седем екипа по водно спасяване и близо 300 линейки. 

Застрахователните щети от урагана ще бъдат на стойност между 5 и 10 милиарда долара, сочи прогноза на компания за моделиране на рискове. В тази сума не влизат загубите от застраховки срещу наводнения и щетите на незастраховано имущество. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.