Турската полиция намери изоставена кола с дипломатически номера

Саудитският консул в Истанбул не е разрешил на турската полиция да обискира изоставена  дипломатическа кола в подземен паркинг. Смята се, че автомобилът може би е свързан с убийството на журналиста Джамал Хашоги.

А турски медии пуснаха кадри, на които служители на консулството горят документи, ден след изчезването на Хашоги.

Според висш турски служител, цитиран от CNN, в деня на изчезването на журналиста, охранителните камери са заснели саудитски агент, който излиза от задната врата на консулството,  облечен с дрехите му, с фалшива брада и очила.  

Случаят "Хашоги" влиза в дневния ред на Европейския парламент

Полицейски източници съобщават, че на 22 октомври е бил открит Мерцедес в истанбулския квартал "Султангази". Колата отговаря на тази, която е била видяна да напуска саудитското консулство след изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги на 02 октомври.

Колата може да бъде претърсена само с изричната съгласи на Саудитска Арабия, тъй като е с дипломатически номера. Междувременно друго превозно средство без номера беше изтеглено с помощта на влекач от консулството.

Анонимен саудитски представител разказа как точно е умрял Хашоги

До откриването на мерцедеса се стигна, след свидеделските показания на 5 служители на саудитската мисия. Те са заявили, че прокурорите са ги питали дали нещо „необичайно” се е случило на 22 октомври в консулството и дали те са видели Хашоги или някой от другите 15 саудитци. Други въпроси, които са им били задавани са били от колко дълго са служители в консулството, от къде са и по колко време на ден работят.

Турските власти очакват още 17 служители на дипломатическата мисия на Саудитска Арабия да свидетелстват, като до момента 23 служители вече са разговаряли с разследващите. 

ЗАРАДИ СМЪРТТА НА ХАШОГИ: Засилва се натискът върху Саудитска Арабия

Междувременно телевизия CNN съобщи, че саудитски гражданин се е опитал да се представи за убития журналист Джамал Хашоги, като се разхождал из улиците на Истанбул в неговите дрехи, информира БТА. 

На показаните кадри от 2 октомври се вижда човек, който час и половина след пристигането на Хашоги в саудитското консулство, излиза от черния вход на сградата с изкуствена брада, с очила и в дрехите на журналиста - тъмно сако, сива риза и сиви панталони. Няколко часа по-късно този човек е заснет и от камерите край една от забележителностите на Истанбул - Синята джамия. След известно време той се преоблякъл в обществена тоалетна и излизайки на улицата, изхвърлил пакет, в който вероятно са се намирали дрехите на Хашоги.
Според телевизията "двойникът" на Хашоги е Мустафа ал Мадани, един от петнайсетте саудитски граждани, пристигнали в Истанбул в деня на убийството на журналиста. Турските медии наричат тези хора "групата убийци". Камерите са заснели също как Ал Мадани влиза в консулството през главния вход - без брада, облечен в карирана риза и син панталон. Си Ен Ен отбелязва, че той е напуснал консулството със същите обувки, с които е влязъл.
Според източник на телевизията от турските власти Ал Мадани имал същия ръст и телосложение като Хашоги.
"За екстрадиция или разпит не е нужен двойник. От 6 октомври нашите оценки не са се променили: това е било предумишлено убийство", заявил източникът.
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.