През студените дни кръвоносните съдове се стесняват

Ниските температури повишават риска от развиване на сърдечен пристъп, установи шведско проучване, предаде БТА.

4 суперхрани, които ни правят по-здрави през есента

Специалистите анализирали медицинските данни на 274 000 граждани на Швеция, които в периода 1998-2013 години били диагностицирани с инфаркт на миокарда. Възрастта им била между 50 и 80 години.

Сиренето и кашкавалът свалят холестерола

Било изяснено, че при температури под нулата вероятността от получаване на сърдечен пристъп се увеличавала с 10 %. Учените съпоставили данните с показателите за замърсяване на въздуха, но станало видно, че решаващ фактор за пристъпите се оказал студът. При повишаване на температурата до 2-4 градуса инфарктите започвали да се случват по-рядко.

Кои са храните, които трябва да избягваме на закуска

Получените резултати се обясняват с факта, че през зимата съдовете се стесняват и поради тази причина в сърцето постъпва по-малко кислород. В рисковата зона попадат и тези хора, които настиват.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Габриела Винарова