Петър Харалампиев е задържан за 72 часа

Повдигнаха обвинение на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина. Петър Харалампиев е посочен от спецпрокуратурата като лидер на организирана престъпна група за подкупи и за други престъпления. Това заяви адвокатът му Николай Кокинов пред NOVA.

Харалампиев е задържан за 72 часа. С обвинения са още трима души, сред които и главният секретар на агенцията Красимир Томов. 

При спецакция в понеделник бяха арестувани над 20 души в три града - София, Плевен и Кюстендил. 

Над 20 ареста в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, която срещу подкупи раздавала удостоверения за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония. Групата била наблюдавана в продължение на няколко месеца след сигнал до Комисията за противодействие на корупцията. Задържаните са следени със специални разузнавателни средства.

ТЪРГОВИЯ С ПАСПОРТИ: Как се доказва български произход?

По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. Издавани са между 30-40 документа на седмица, което означава, че нерегламентираните суми седмично може да са достигали 200 000 евро.

„Не мога да си представя, че той може да бъде лидер на организирана престъпна група. Ако се окаже факт, трябва да си понесе цялата строгост на закона. Не можем да си позволим лукса, някакъв, чиновник да черпи дивиденти от мъката на хората“, каза Юлиан Ангелов от ВМРО.

„Самият факт, че последната ми справка, с която разполагам, е за времето от началото на мандата ни през месец май 2017 до края на юни тази година, сме предложили на вицепрезидента на републиката да откаже издаване на повече от 750 случая поради различни причини“, заяви правосъдният министър Цецка Цачева.

Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина

Боби е на 53 години от Сърбия. През 2005 г. става български гражданин. Днес е в Държавната агенция за българите в чужбина, за да стане и дъщеря му българка. Чакал документи три години.

„В културния център В Цариброд ми написаха такова удостоверение, взех го и го донесох тук, че съм от български произход”, обяснява Боби.

Удостоверенията за произход се издават от общините, Българската православна църква и сдруженията на българите в чужбина, които са лицензирани от Агенцията за българите в чужбина.

„Има нужда от сдружения, които са регистрирани по официален път, за лицата, които не могат да намерят конкретен точен документ, който по една или друга причина е загубен във времето”, заяви Юлиан Ангелов, ВМРО.

Коментари на политици свързаха ВМРО със схемата за издаване на удостоверения за произход именно през сдруженията на българите в чужбина. Пред „Епицентър” председателят на ВМРО Красимир Каракачанов заяви: „Ако се докаже, че във ВМРО са влизали пари от български паспорти, ще се гръмна на площада". 

Удостоверението за български произход е първото сито за получаване на българско гражданство. След това в Министерство на правосъдието се събира Iъветът по гражданството, в който влизат общо 9 ведомства, сред които ДАНС и МВР. Всички те взимат окончателното решение. Процедурата се финализира с подписа на вицепрезидента.

Работихме като с всеки председател на Агенцията за българите в чужбина. Оттам нататък всеки носи своята отговорност”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

За 2018 г. предложенията за отказ за получаване на гражданство на основание произход са 1553. Българско гражданство са получи 8724 души. 

Над 20 ареста в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

Според министъра на правосъдието Цецка Цачева има проблеми в издаването на удостоверенията за български произход. Затова до края на годината ще има законодателни промени. За ВМРО, които са подкрепили кандидатурата на председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, вчерашната спецакция е балон.

„Накрая от този балон, който е надут, най-много 1% ще се окаже истински”, смята Юлиан Ангелов.

Докато разследващите търсят истината, Харалампиев остава задържан и обвинен като ръководител на престъпна група за подкупи и други престъпления. А подопечната му агенция на практика е без ръководство. Затова всички желаещи да получат удостоверение ще почакат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.