Образователната система трябва да мотивира децата да се подготвят за предизвикателствата пред дигиталната реалност, коментира министърът

Образователната система трябва да мотивира децата да се подготвят за предизвикателствата пред дигиталната реалност. Трябва да се научат на кретивност, граждански умения, комуникативност, ролята на изкуствения интелект. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на конференцията за виртуална, добавена реалност Future of Reality, предаде БГНЕС. Участие взе и българският еврокомисар по цифрова икономика Мария Габриел.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Министърът подчерта, че приоритет в политиката на министерството са „3И-та“ информационни технологии, иновации и инвестиции в учителите. В образователната програма е включено компютърно моделиране в 3 клас, а още от първи децата се обучават за функциите и предназначенията на „облака“.

СНИМКИ НА ОЛЕГ ПОПОВ ОТ ФОРУМА ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

До този момент темата за виртуалната реалност не влизаше толкова в центъра на политиката на ЕС. Занапред все повече обаче ще се обръща внимание, заяви еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел. Пред аудиторията тя даде обещание още повече да работи с предложения в Брюксел по тези перспективи и приоритети.

Към момента по виртуални иновативни проекти се отделят годишно 100 млн. евро по програмата „Хоризонт 2020“. Наследникът на тази програма хоризонт „Европа“ ще залага в следващия бюджет на Европейската комисия 16 млрд. евро- голяма част от сумата е за иновации в областта на виртуална, добавена реалност, каза още еврокомисарят.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Моето желание е повече средства да се отделят за иновации по проекти в изучаването на човешкия мозък. В тази насока до 2023 година ЕК заделя бюджет от 1 млрд. евро в областта на медицината, съобщи Габриел.

Освен това, в разработената Европейска стратегия за изкуствения интелект в периода 2021-2027 годишно ще се предвиждат по 20 млрд. евро.

Иновациите вървят ръка за ръка с виртуалната реалност. Ние като политици трябва да съумеем да съхраним крехкия баланс между иновациите, убедена е Мария Габриел.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес