Три месеца след тежкия инцидент мантинелата продължава да не е оправена

Три месеца след тежкия инцидент край Своге продължават част проблемите на пътя, въпреки че институциите вече правят ремонти. Основният спор за това кой трябва да смени мантинелата също остава нерешен. 

Все още не е ясно кой отговаря за мантинелите край Своге

Проблемите се решават, но бавно. Това стана ясно след среща при омбудсмана Мая Манолова с отговорните институции и жители на Своге. Все пак мантинелата ще бъде подменена, но това ще бъде направено от АПИ, въпреки че по думите им това не е тяхна работа.

След катастрофата и с протести жителите на Своге отправиха искания за обезопасяване на пътя. Три месеца по-късно все още се очаква да бъде представен и одитът на целия път през Искърското дефиле, направен от дружеството „Трейс”.

Институциите си прехвърлят вината за трагедията край Своге

79 дни нито близките, нито Своге могат да забравят за случилото се, а дори хората от Искърското дефиле да искат да забравят, пътят не им позволява. Три месеца след тежкия инцидент, при който загинаха 20 души, мантинелата продължава да не е оправена, а до скоро институциите спориха чия е отговорността тя да бъде сменена.

В крайна сметка Пътната агенция реши ремонт на мантинелата да има, въпреки че това не било тяхна работа. Жителите на Своге заявиха, че това е несериозно, тъй като не можело АПИ да я смени на свободни начала.

Трима министри и омбудсманът обсъждат проблемите с пътя край Своге

Подменена маркировка, сменен асфалт в участъка на инцидента, отводняване, рязане на храсти и смяна на някои мантинели. Така изглежда пътят през Искърското дефиле, след като АПИ започна да отстранява всички проблеми.

От данните на Пътната агенция за миналата година през дефилето са минали над милион и половина автомобили. От тях рядко някой карал в ограниченията. Автобусите били около 5000, а само 1% от тях спазвали скоростта, определена по закон.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.