Проверката е извършена по сигнал от депутатите Тома Биков и Данаил Кирилов

След извършена проверка, Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство срещу народния представител Таско Ерменков за разпространена от него информация чрез Facebook за качеството на водата в София.

Проверката е извършена по повод постъпил сигнал от народните представители Тома Биков и Данаил Кирилов.

Статус на Таско Ерменков във Facebook предизвика скандал в НС

В хода й е установено, че на 19.05.2018 г. в публичния си профил в социалната мрежа Facebook  Таско Ерменков споделил информация, получена от трето лице, че питейната вода в гр. София е заразена и/или отровена, поради което съществува сериозна огромна опасност за живота и здравето на софиянци.

ГЕРБ даде на прокурор Таско Ерменков

Публикацията била съпроводена с апел от страна на Ерменков институциите да вземат отношение по така постъпилата информация и ако това е фалшива новина, да я оборят.

По –късно същия ден той публикувал отново чрез своя профила във изявление на пресаташето на “Софийска вода”,  в което се отричало водата на София да е замърсена или отровена.

Междувременно множество граждани се запознали с публикацията и споделили лично или чрез интернет съобщения, че са узнали тази информация и от други неофициални източници.

Таско Ерменков със “Златен скункс” за публикацията си в социалните мрежи

След обстоен анализ на интернет активността на Таско Ерменков по темата, както и на съдържанието на правната норма на престъплението по чл. 326 от НК /подаване на неверни повиквания и заблуждаващи сигнали за опасност/  е установени, че действията на Ерменков не попадат в приложното й поле.

По своя характер публикуваното от него съобщение на личния му профил не представлява заблуждаващ сигнал за тревога, а се касае до субективна интерпретация и оценка на автора за коментираните обстоятелства.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.