Траян Димитров написа върху монумента "Бежанци, добре дошли, Льо Пен - отивай си"

22-годишното момче, което беше арестувано заради графит върху Паметника на съветската армия, остава на свобода с мярка „подписка”. Това постанови Софийският градски съд. В четвъртък миналата седмица студентът Траян Димитров написал върху паметника "Бежанци, добре дошли, Льо Пен - отивай си".

Съдът решава мярката на младежа, рисувал върху Паметника на Съветската армия

Заради графита 22-годишното момче се сдоби с обвинение за хулиганство, извършено с дързост и изключителен цинизъм. Наказанието за това провинение е до 5 години лишаване от свобода. Именно заради тежкото обвинение темата стана широко дебатирана, а правозащитници се застъпиха за Траян.

Адвокат в Българския хелзински комитет коментира, че върху паметника се рисува не за първи път, а до момента наказание лишаване от свобода не е имало.

Ако деянието бъде преквалифицирано, наказанието за Траян може и да е само глоба. Според адвоката му с надписа той е искал да изрази гражданската си позиция. Защо точно върху този паметник - не е ясно.

Траян бил задържан малко, след като рисувал върху монумента. Първо за 24 часа, а след това за 72. В съдебната зала единственото, което каза, е че моли за по-лека мярка за неотклонение. Така съдът реши - остава на свобода с мярка „подписка”. Извън съдебната зала момчето предпочете да замълчи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.