Според представител на Вашингтон Русия вижда в Киев уязвима цел

САЩ обсъждат със своите съюзници мерки за въздействие върху Русия, за да я принудят да върне на Украйна задържаните моряци и кораби при инцидента в Керченския проток. Това заяви високопоставен представител на американския Държавен департамент в Брюксел, съобщи БГНЕС.

Попитан, как Вашингтон ще реагира на руските действия, той отговори:

„Намираме се в тясна координация със съюзниците във връзка с това как да действаме за в бъдеще. Ние сме солидарни с нашите съюзници. В момента правим оценка, как можем да върнем украинските кораби и моряци. Съществува цял спектър от възможни варианти за това, което можем да предприемем. Това не е въпрос, който ние ще изоставим“.

Американският дипломат заяви, че САЩ ще „увеличат цената“, която Русия ще трябва да заплати за своите действия в Украйна.

Русия се опитва да подкопае демократичните институции в Украйна с помощта на операции в киберпространството и в тази връзка Вашингтон ще окаже подкрепа на Киев за укрепване на неговата киберсигурност, заяви още високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ в Брюксел.

Според него Москва вижда в Украйна „уязвима цел и се опитва по различни пътища да подкопава вярата в нейните демократични институции“.

„Наблюдаваме значителна активност на Русия в киберпространството“, каза дипломатът.

Украинският президент: Има струпване на руски войски по границата ни

„Голяма част от нашата последна помощ за Киев беше насочена към укрепването на отбранителните възможности на Украйна в киберпространството. Запретнахме ръкави и работим с тях ежедневно, за да направим Украйна и нейните институции по-устойчиви на подобни атаки“, заяви представителят на Държавния департамент на САЩ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Елена Димитрова