Предлагат крайни мерки срещу замърсителите на въздуха

Общественополезен труд за хората, които горят боклуци и така замърсяват въздуха. Искането за криминализиране на нерегламентираното горене на отпадъци е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която преди две седмици прати писмо до правната комисия в НС по въпроса.

Спор за европарите срещу мръсния въздух

Всеки, който гори боклуци, най-вече гуми и пластмаси, ще трябва за срок от 20-30 дни да чисти градинки и паркове. Тези предложения завариха хората в столичния квартал "Красна поляна" преди пореден протест.

"Твърдо заставаме зад нашите искания за криминализация на горенето на опасни отпадъци", каза един от организаторите на протеста Мартин Марков в "Здравей, България".

Вятърът утихва, има опасност от ново замърсяване на въздуха

Асен Юлчев от квартал "Факултета" предложи на ромите да бъдат закупувани климатици, за да не замърсяват те въздуха с горенето на отпадъци. Те да бъдат безплатни за жителите на квартала, а те от своя страна ще си плащат тока, добави Юлчев.

Въздухът в квартал "Красна поляна" се смята за най-замърсен в цялата столица. Жителите апелират за незабавни перки за справяне с проблема. Според тях криминализирането на горенето на боклук, както и полагането на общественополезен труд ще намали замърсяването на въздуха.

"Последната проверка беше преди една седмица, когато беше големият проблем с мъглите и замърсяването на града.От 93 семейства, в които успяхме да влезем, 27 се отопляваха на твърдо гориво - въглища и дърва. Направихме предписания на две семейства, защото дървата им бяха мокри. Когато се горят такива отпадъци, въздухът става ужасен", заяви кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров.

Рекорден скок на вредните емисии през 2018-та

По неговите думи горенето на гуми, кабели и сега се наказва. Проблемът се изостря, когато извършителите на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани, добави Чакъров. 

"Налице са всички мерки, които общината предприема, Това включва подмяна на градския транспорт с по-екологични средства, както и проверки, които се правят на терен. Преди две седмици госпожа Фандъкова поиска и криминализиране на изгарянето на отпадъци. За нас е важно гражданите да знаят, че когато замърсяват въздуха, те трябва да понесат съответната наказателна отговорност", заяви зам.-кметът на Столичната община по екология Йоана Христова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.