В очите на скулптурата са инкрустирани два светодиода, които се захранват от соларен панел

Очите на паметника на цар Самуил не светят. "Изгорелите светодиоди на очите на паметника на цар Самуил мога да ги платя аз. Въпросът е, че не е редно музиканта да плаща на слушателите, за да го слушат. Да поддържат паметника във вида, в който е предаден, е работа на общината. Това каза в ефира на „Здравей, България”скулпторът на паметника Александър Хайтов.

Очите на паметника на цар Самуил вече не светят

В очите на Самуил, които са изработени от полускъпоценен камък, са инкрустирани два светодиода, които се захранват от соларен панел, монтиран върху короната на Самуил. Двата светодиода изгоряха. Монтирането на светодиоди в очите на цар Самуил е авторска импривизация, каза скулпторът и добави: „Твърдят непрекъснато, че мисията на изкуството е да провокира зрителите, да ги изкушава. Когато направих тази провокация, се оказа, че тя пречи. Сега я няма провокацията и като я няма – провокация отново".             

Заместник-кметът по култура и образование на София Тодор Чобанов обясни, че в проекта е предвидено вътрешно осветление: „Авторът е решил в навечерието на откриването да добави тази артинсталация. За съжаление, то не се харесва от всички. По принцип една огромна част от софиянци одобрява паметника, но съществена част от тях не приемат този вид провокация. Във визията не се вписва провокацията със светещите очи. Проектът включва външно осветление”.

Според скулпторът обаче прожекторът, разположен от общината, не е подходящ за осветление на паметника: „Прилича на среднощен разпит. Аз съм сложил прожекторите както трябваше да бъдат още при монтажа на паметника. Аз ги сложих лично, с мои пари. Махнаха ги и сложиха тези, които струват вероятно много повече, отколкото очите му. Тези две огромни лампи са за лов на зайци в полето”. От Столична община обаче обясниха, че прожекторите са част от градското осветление и не са заплащани допълнително от бюджета.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.