Специално за NOVA бизнесът разкрива плановете си за следващите 12 месеца

Специално за NOVA бизнесът разкрива плановете си за следващите 12 месеца. Накъде ще тръгнат доходите ни, кои ще са най-търсените професии и готови ли са работодателите да предложат европейски заплати, за да привлекат липсващите кадри?

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви, че в 50% от фирмите ще има повишение на заплатите. Една четвърт от фирмите обаче няма да могат да си го позволят. Окуражителното е, че не е голям процентът на тези, които смятат да намаляват заплатите - само 1% от фирмите.

„Това е резултат от общите тенденции в държавата – беше обявено 10% увеличение на доходите в публичния сектор. Бизнесът няма как да изостава и затова 10% ръст ще има при две трети от фирмите, 20% – в една трета от секторите, което е свързано с известно напрежение във фирмите. Над 20% ръст ще има при много малко компании”, обясни той.

До 500 лева ще бъде средният размер на коледния бонус тази година. 63% от фирмите са предвидили бонус, а една трета не могат да си позволят.

По думите на Симеонов продължават да се търсят професиите в IТ сектора, при инженерните кадри, при най-нискоквалифицирания сегмент – шивачи, хранително-вкусова промишленост, асемблиране на части за автомобилната промишленост.

Всяка седмица хиляди облекла, произведени в една от фабриките в Русе, се изнасят към Париж и другите големи модни столици. Пазар има, работа също, но не и кой да я върши, разказва собственикът Миглена Христова. Сега във фабриката й работят над 60 служители. Заплатите там започват средно от 700 лв. за шивачите и кроячите, достигат до 1200 лв. при технолозите и моделиерите и ги минават при ръководителите на производства. Според експертите по подбор на кадри обаче проблемът е по-скоро в липсата на подготвени служители.

За да решат проблема с недостига на кадри, някои компании са готови да инвестират във връщането на работна ръка от чужбина отново в България. Такива са компаниите в IТ сектора. Ръстът през последните пет години там е над 100%, а до края на годината работещите в софтуерните фирми ще достигнат 30 000. Почти половината от компаниите в сектора планират да увеличат служителите си с поне с 25%.

От бранша минават на план Б и питат българите зад граница дали биха се върнали отново. На анкетата им отговарят над 4300 млади хора, които живеят и работят в над 70 държави. Основен остава въпросът готов ли е бизнесът да предложи на тези българи и подходящата заплата, за да работят отново у нас.

Във всички големи икономически райони в страната се очаква да се наемат нови кадри, макар и по-малко от предишни години. Най-много служители бизнесът ще наеме в Пловдив, следван от София и Варна.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.