Осветлението ще ни помогне да виждаме стенописите

Догодина Боянската църква ще отбележи четири десетилетия, откакто е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Направени са редица подобрения, като по-доброто осветление, което ще ни позволи да виждаме по-добре стенописите.

Боянската църква дължи своята световна известност на стенописите от 1259 г. Те отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура. Всяко от пресъздадените над 240 изображения е уникално. Портретите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, както и на българския цар Константин Асен Тих и царица Ирина са едни от най-старите, запазени портретни изображения на исторически лица.

Защо изгаснаха очите на паметника на цар Самуил?

"Преди в църквата беше значително по-тъмно, старото осветление създаваше по-скоро един мрак в храма. Излязоха много детайли и сцени, които преди трудно се виждаха в сумрака. Сега църквата буквално грейна в нова светлина", каза д-р Калин Кирилов, завеждащ филиал "Боянска църква" в НИМ.

СЛЕД 20 Г. ДИСКУСИИ: Правят паметник на Левски в Русе

Осветлението няма да окаже неблагоприятно влияние, а освен него са поставени и прегради.

"Те ще защитават стенописите, защото много често посетителите са изкушени буквално да се докоснат до тези изящни фрески", обясни д-р Кирилов.

Боянската църква придобива облик, достоен за място от подобна величина. Най-старият съхранен портрет на българския светец Св. Иван Рилски. В храма е и ликът на Св. Ефрем Сирин, чиито всевиждащи очи следват постоянно посетителя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.