Кои са най-интересните от тях?

Ботаниците от векове търсят скритите чудеса на растенията по цял свят. И въпреки това растенията все още крият тайни за науката, като се откриват нови и нови видове. Учените от кралските ботанически градини „Кю“ в Лондон са успели да открият над 100 нови и напълно непознати растения през 2018 г., пише Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Ето и най-интересните от тях:

1. Билка, открита във водопад

Необичайното растение е открито, прилепено към скалите на водопад в Сиера Леоне. Той взима проба от билката и я изпраща в „Кю гардънс“, където новият вид е идентифициран и кръстен на откривателя си – Лебиея Грандифлора. Растението е класифицирано като застрашено от изчезване още с откриването си. То е идентифицирано в район, който е заплашен от замърсяване заради миннодобивната дейност и хидроелектрически проект. Според учените рибите се хранят с билката и по този начин укрепват силата на екосистемата

2.Растение, ядящо насекоми, открито на отдалечен остров

Има над 150 вида растения „стомна“ по света. Новооткрития вид Непентес биак расте само на малкия отдалечен остров Биак край северното крайбрежие на индонезийска Нова Гвинея. Цветовете му наподобяват стомна и то е заплашено от местния туризъм. Растенията от този вид могат да намерят приложение в медицината, които тепърва ще се проучват.

3. Растение, което може да помогне при лечението на рак

Новото растение Киндиа ганган е от семейството на кафето. Ботаниците от „Кю гардънс“ са го открили да расте на пясъчните скали в близост до градчето Киндиа в Гвинея, Западна Африка. Биологични екстракти от него предполагат, че растението може да има приложения за медицински цели – включително при лечението на рак.

4. Контрабандна орхидея, спасена при незаконна продажба

Уникална орхидея бе открита при опит да бъде нелегално продадена във Виентян, столицата на Лаос. Орхидеята с остри цветове, Папхиопедилум папилиолаотикус, е вече застрашен вид.

5. Сладък картоф, идентифициран по стара снимка

Увивен сладък картоф, който се използва за храна в много части на света, първоначално е бил идентифициран по снимка в „Кю гардънс“ през 2002 г. Десетилетие по-късно изсушен екземпляр е бил открит в хербариума на ботаническата градина в Лондон. Растението с лилави цветове Диоскореа хуртери е било открито в шест района на Южна Африка. То вече е класифицирано като застрашено от изчезване.

6. Растение с вибриращи цветове от Виетнам

Този нов вид Ореохарис трибрахтеата е бил забелязан при експедиция в Северен Виетнам. След това е бил пренесен за отглеждане във Великобритания.

7. Дърво от дъждовната гора

Това огромно дърво расте в дъждовната гора в Гвинея, Западна Африка. През пролетта то има шокиращо розови цветове. Талботиела чееки е било неизвестно за науката до 2015 г.

8. Диво билково дърво

Пимента берсилиае е от вида, който ни осигурява бахар – билката, която се използва не само за готвене, но и в козметиката.

9. Растение от облачната гора

То е с розови цветове е било открито в долина в Боливия.

10. Дърво, смятано за изчезнало

Едно дърво от Камерун, Верпис бали, за което е известно, че расте само и единствено в резервата Баменда хайландс. Смяташе се, че дървото е изчезнало напълно заради унищожаването на хабитата му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.