Технологичният гигант отрече за кражбата на технологии

Китайската компания Huawei отхвърли обвиненията, които й бяха повдигнати в Съединените щати, предаде Франс прес. Технологичният гигант отрече да е извършил каквато и да било кражба на технологии или да е нарушил по някакъв начин санкциите срещу Иран.

"Huawei е разочарована да научи обвиненията", които й бяха повдигнати, каза компанията в изявление, получено от Франс прес и цитирано от БТА. Китайският технологичен гигант отрече да е извършил нещо нередно, увери, че не е знаел за "осъдителните действия" на финансовата си директорка Мън Ванчжоу, и изрази убеденост, че "американските съдилища ще стигнат до същото заключение".

По-рано днес китайското министерство на външните работи разкритикува обвиненията, повдигнати в САЩ на Huawei.

Китай нарече „политическа манипулация“ повдигането на обвинения срещу Huawei

То призова Съединените щати да прекратят "необоснованото отстраняване" на китайски компании, включително на Huawei, и да отменят заповедта за арест на Мън. "Зад всичко това стоят политически сметки, политически манипулации", каза говорителят на министерството Гън Шуан, цитиран от Франс прес.

Той даде да се разбере, че Китай ще защитава решително законните интереси на своите компании.

Китайските власти искат от САЩ незабавно да се откажат от плановете си да отправят искане за екстрадиция на Мън Ванчжоу от Канада до 30 януари, се казва в съобщението на китайското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Обвиненията срещу Huawei в САЩ са "несправедливи и неморални", заяви Вън Ку, високопоставен представител на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, цитиран от Ройтерс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.