Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС

Посланиците на 27 страни от ЕС се споразумяха за въвеждането на безвизов режим за гражданите на Великобритания, след като кралството напусне Общността. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС, обявено в Брюксел.

"Посланиците на ЕС решиха, че след Brexit на британските граждани, пристигащи в Шенгенската зона за кратко време (90 дни на всеки 180 дни), трябва да бъде предоставено безвизово пътуване", се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

Хънт: Може да се наложи да отложим Brexit

Посланиците са възложили на румънското председателство на Съвета на ЕС да започне преговори с Европейския парламент, за да изпълни това решение на законодателно ниво.

Същевременно Съветът подчерта, че тази мярка следва да бъде взаимна.

"Според правилата на ЕС безвизовите пътувания се предоставят при реципрочни условия. Правителството на Обединеното кралство заяви, че не възнамерява да изисква виза от граждани на ЕС, пътуващи до Великобритания за кратък престой," обясни Съветът.

При Brexit със споразумение тези правила ще влязат в сила след преходния период, който се очаква да продължи до края на 2020 г., а в случай на Brexit Брекзит без споразумение - от 29 март 2019 г., ако тази дата не бъде отложена със съгласието на страните. 

Туск: ЕС няма да преразглежда споразумението за Brexit

4-годишната дъщеря на Джо Елгарф страда от церебрална парализа и епилепсия. Разчита на вносни лекарства, които се достъпни само с месечна рецепта. Джо Елгарф вече се е запасила с храна и медикаменти, но не и с това, от което зависи животът на дъщеря й.

"Това е въпрос на живот и смърт. Без тези лекарства може да се наложи да бъде откарана в болница гърч, който ще трае над 5 минути. Това не е нереална ситуация и 5 минути е най-добрият случай", казва Джо Елгарф.

А часовникът тиктака неумолимо, докато британските политици се опитват да намерят ключа към Brexit. Около 3/4 от лекарствата във Великобритания са внос от Европейския съюз. Самата Тереза Мей страда от диабет и разчита на инсулин, произвеждан в Европа. Миналия месец британското здравно министерство обяви, че ще осигури медицински запаси за 6 седмици след Brexit. Кралството се превърна в най-големия купувач в света на хладилници - закупени са 5 хиляди допълнителни броя, в които да се съхраняват медикаментите. Обикновените британци не намират успокоение.

Мей: Правителството още няма алтернативните варианти на сделката за Brexit

"Не мога да си купя тези лекарства, дори да имах всичките пари на света, пак не мога да ги купя, защото те се изписват само с рецепта. Няма начин да осигуря бъдеще на детето си", споделя майката.

И докато за британците хаосът в Лондон е истински кошмар, европейците заляха социалните мрежи с шеги по повод лутането на британската политическа класа.

Испания показва Тереза Мей, трескаво търсеща ключ към Brexit.  А германски сатиричен сайт предлага вариант Великобритания да си остане в Евросъюза, а останалите страни-членки да си създадат нов съюз. Французите намекват за средата на миналия век, когато президентът дьо Гол два пъти налага вето на членството на Великобритания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.