"Артистите, които ще имат изпълнения в Колумбия, трябва да знаят, че извършват престъпление", предупреди Мадуро

Венецуелският опозиционер Хуан Гуайдо и президентът Николас Мадуро измислиха нова форма за "мерене на силите". Двамата ще излязат на концертен дуел. Двете музикални събития ще се състоят на границата с Колумбия на около 300 метра едно от друго, от двете страни на моста "Тиендитас". Той свързва колумбийския град Кукута и венецуелския Уреня и блокиран от две седмици от венецуелски военни.

Мероприятието в Кукута е организирано от британския милиардер Ричард Брансън и подкрепено от Гуайдо с призив да бъде допусната хуманитарна помощ във Венецуела. Надеждите са на него да дойдат 250 000 зрители и да бъдат събрани 100 милиона долара дарения за населението на страната. В града е складирана по-голямата част от американската хуманитарна помощ, която Гуайдо е обещал да вкара в страната въпреки отказа на правителството, което се бои от американска военна интервенция.

Хуан Гуайдо: Разрешете хуманитарната помощ за Венецуела

В проявата ще вземат участие венецуелски и чуждестранни звезди, включително Хуанес и Луис Фонси. Колумбийският президент Иван Дуке и колегите му от Чили и Парагвай също ще отидат на концерта, който ще бъде охраняван от 1500 полицаи и военни. 

Президентът на Венецуела затваря граници, за да спре хуманитарни помощи

От венецуелската страна на границата от днес до неделя правителството организира концерт под надслов "Долу ръцете от Венецуела". "Артистите, които ще имат изпълнения в Колумбия, трябва да знаят, че извършват престъпление, дават съгласието си за военна интервенция", предупреди Мадуро. 

Междувременно Мадуро обяви, че затваря границата с Бразилия. Така той смята да попречи на планираното от опозиционните лидери приемане на хуманитарна помощ от САЩ, но в същото време прие помощта, изпратена от Русия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.