Вижте съветите на специалистите
Очакваме нормална, типична пролет. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев в ефира на „Събуди се”.
„С температурите нямаме проблем. Февруари беше малко по-топъл. Март засега върви убийствено топъл – от 3 до 4 градуса над нормата са средните температури. С това леко захлаждане, или по-скоро влизане в нормите в края на месеца, ние ще си останем с много топъл март. Очаква се същото за април и май. През април и май не се очаква количество на валежите над нормата.
Лятото няма да е по-дъждовно от обичайното, каза още климатологът.
„В Западна България ще вали с 20% повече през лятото, но на морето не се очакват по-голямо количество валежи. В планините ще има повече дъжд, докато в равнините той ще бъде в нормата”, каза проф. Рачев.
Кои са най-здравословните храни по света?
Как се отразява смяната на сезона и преминаването към по-топлото време на хората? Председателят на Oбщопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов съобщи, че с настъпването на пролетта неговите пациенти по-често се оплакват от боли в ставите.
„Съветвам всички да избягват твърде ранните култури, които са оранжерийни, да се използват сезонните, да не се прекалява с ранните плодове и зеленчуци. Причината е, че обработката им не е достатъчно качествена и се получават чревни проблеми”, каза той. Лекарят съветва да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци като ряпа и моркови и да се избягват ранните плодове – ягоди, грозде.
ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ: Какво ядат българските деца?
Председателят на Сдружението на нутриционистите в България Яна Данаилова смята, че храната трябва да бъде с минимална обработка, свежа и сезонна. „През пролетния сезон чувстваме лек дискомфорт, който се дължи на липсата на витамини и и минерали от дългата зима, от липсата а слънчева светлина”, поясни специалистът.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.