Вотът е разглеждан като тест за популярността на президента Реджеп Ердоган

Важен ден за Турция. Жителите на югоизточната ни съседка гласуват за местни органи на властта на фона на тежка икономическа криза.

Президентът Реджеп Ердоган може да загуби контрол върху големите градове в страната, прогнозират анализатори, които твърдят, че популярността на държавния глава спада заради икономическата криза. Ердоган се притеснява, че гласоподавателите може да не подкрепят Партията на справедливостта и развитието, която печели почти всички избори от 2002 г. насам. Нейни членове са настоящите градоначалници на двата най-големи града в страната - Истанбул и Анкара. Затова Ердоган предприе интензивна кампания, която представи подкрепата за партията му като единственият спасителен път за страната.

Мега митинг на Ердоган в Истанбул (СНИМКИ)

„Вотът на 31 март е въпрос на оцеляване. С Божията помощ се победим. Но няма да спрем до тук”, заяви Ердоган пред свои симпатизанти.

Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул е на съвсем друга позиция.

„Погрешно е да се определят изборите като въпрос на оцеляване. Не го приемаме. Местните избори са, за да се дадат решения на местните проблеми”, заяви той.

А предизборната кампания отиде далеч отвъд местните въпроси и предизвика криза в отношенията между България и Турция. На предизборен митинг външният министър Мевлют Чавушоглу, заяви, че за да защити правата на българските турци-мюсюлмани, Турция се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията в България. Премиерът Бойко Борисов реагира остро и поиска извинение.

Турската икономика навлезе в рецесия

Данните за икономиката на Турция могат само да навредят на президента Ердоган – безработицата достига 11%, а турската лира се обезценява. Мнозина прогнозират, че президентската партия ще загуби двата най-големи града – Истанбул и Анкара.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.