Коментират социолозите проф. Михаил Мирчев и Александър Владимиров

Скандалите се отразяват тежко на властта. Около това мнение се обединиха социолозите проф. Михаил Мирчев и Александър Владимиров.

"С разрастването на „Апартаментгейт” се създаде впечатление, че всички, които са били на власт са се възползвали по този некоректен начин, злоупотребявайки със служебно положение", каза социологът проф. Михаил Мирчев в ефира на „Здравей, България”.

„Казусът е много по-сложен, отколкото някакъв апартамент, някаква виличка някъде. Тези, които са на власт, обикновено го отнасят. Може всички да са „бъркали в кацата”, но когато възникне такава ситуация, тези, които са на власт го отнасят”, добави той.

АПАРТАМЕНТ СЛЕД АПАРТАМЕНТ: Сагата се разпростря и вдясно, и вляво

Проф. Мирчев направи съпоставка на двата случая на Елена Йончева и Александър Манолев. „Големите са разликите. За Манолев това е в центъра на Сандански, мисля, че дори в парковата зона на града. Пред целия град е ползвано като политическо средище и никога като хотел. Това разбрах от публикациите. Докато при Елена Йончева това си е някакво крайградско място. Използвано е няколко години по предназначение. Много са различни нещата. Манолев отговаря лично за това, но при Йончева е много далечна връзката”, каза той.

Александър Владимиров от Института за дясна политика заяви, че твърденията на Елена Йончева по повод на министъра на културата Боил Банов са лъжа.

„Абсолютна лъжа е това, което каза Йончева за скандала „Банов”. Извинявайте, но единия ден излиза и казва: „Аз лично унищожих устройството и записа”, а на другия – тя лично показва телефона и казва: „Ето това е телефонът, с който е направен записът и аз ще го предам на прокуратурата”. Това е абсолютна лъжа. Всеки скандал, който Елена Йончева се опитва да направи в публичното пространство се оказва лъжа, която се срива в рамките на часове”, коментира Владимиров.

Проверяват имоти на семейството на партньора на Елена Йончева (ВИДЕО+СНИМКИ)

Социологът заяви, че с „Апартаментгейт” са развенчани три мита сред българското общество.

„Докато не се произнесат институциите и при единия и при другия случаи имаме обвинения от страна на медии. Цялата тема с „Апартаментгейт” постигна това, че срути три много големи мита в обществото. Първият е, че няма свободни медии. Виждаме, че това не е вярно, защото те взеха главите на много политици. Следващият мит е, че на политиците им е разрешено да правят неща, които на другите хора не им е разрешено. Стана точно обратното и сега го виждаме. Третият мит е, че антикорупционният закон е на ГЕРБ. Виждаме, че в момента ГЕРБ най-силно страда от този закон”, обясни социологът.

Според проф. Мирчев „битката за гласове за изборите ще бъде в дясното пространство”. „При ерозията на ГЕРБ, а те узурпираха дясното пространство, сега в момента се дава шанс на другите десни формации да наберат скорост. Голямата битка е в дясното пространство”, обясни той.

Александър Владимиров заяви, че ГЕРБ има воля да се бори срещу корупцията. „Всички тези оставки показват, че това ръководство на държавата иска. Това, че въпреки този скандал, са решени твърдо да разширят обхвата показва, че не се притесняват”, добави той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.