Искат по-добро заплащане и съвременно медицинско оборудване

Служителите на държавните болници на Гърция протестират днес с искане на по-добро заплащане и съвременно медицинско оборудване. Те обвиняват правителството, че принуждава хората да се лекуват в частни клиники, предаде БНР.

Синдикатът на здравните работници провежда днес поредната 24-часова стачка. Приемат се само спешни случаи, а медиците са в протести.

Медицинските сестри излязоха на национален протест

Причината за стачката е искане за повече средства за здравеопазването. Лекарите предупреждават, че в голяма част от болниците липсват специалисти по основни направления. В последните 5 години в болниците работят 6 хиляди медици по-малко поради ниското заплащане. Добрите специалисти напускат страната, оплакват се лекари и пациенти.

Бъдещето на детската болница е под въпрос

Поради драматичното състояние в държавните болници, съобщават лекарите, пациентите са принудени да се лекуват в частни клиники. Синдикатът настоява на всички медицински работници да се признае работа в тежки и рискови условия. Лекари от цялата страна протестират пред министерството на здравеопазването. Гръцките медици призовават правителството да вземе незабавни мерки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си