Очаква се през юни да станат ясни имената на кандидатите за основните постове в ЕК

Лидерите на европейските страни се споразумяха за начина на избиране на ръководните позиции на Европейския съюз за следващите пет години. Автоматичната номинация по схемата на водещи кандидати на партии отпадна. 28те започват консултации между отделните страни и политически формации за намиране на консенсусни фигури във ЕК. До месец председателят на Европейския съвет Доналд Трук трябва да сондира предложенията и представи листа от предложения за председател на ЕК.

Европа се връща към стария модел за избор на висшите постове във европейските институции. Правителствата, а не партийните централи, ще посочат имената на тези, които ще вземат ключовите ръководни места. Изборът ще бъде съобразен с равностойно географско и полово разпределение на властта. Труден баланс, който вече скара Франция и Германия.

Пробваният само веднъж модел за автоматично номиниране на председател на ЕК отпадна. Причината излъчените от политическите партии кандидати да се провали е, че  нито една от тях не набра достатъчна тежест в новия ЕП ,че да диктува условия. Вакантните места са четири – председатели на ЕК, ЕП и европейския съвет и шеф на Европейската централна банка. Най-овластената позиция е в креслото на ЕК.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Brexit е бил фактор за мнозинството от гласоподавателите, предпочели проевропейските партии. Именно Туск ще бъде посредник в преговорите между европейските лидери за избора на бъдещия председател на ЕК. Обсъждането на конкретни кандидатури се очаква да се случи на следващата среща на върха на ЕС, която ще се състои на 20 и 21 юни.

Бави се изборът на председател на ЕК

През юни ще станат ясни имената на кандидатите за основните постове в ЕК

Макрон: Водещите постове в ЕС трябва да се заемат от хора с опит и пораждащи доверие

„Никой не може да бъде изключен от това състезание и да бъде водещ кандидат. Договорът е ясен  - Европейският съвет предлага кандидат, а парламентът избира. бъдещият председател на ЕК трябва да получи квалифицирано мнозинство в Съвета и в парламента”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

По-рано вчера, в кулоарите след срещата, стана ясно, че са възникнали разногласия между Ангела Меркел и Еманюел Макрон. След разговорите Меркел заяви, че поддържа Манфред Вебер, но "останалите подкрепят своя кандидат, което е очевидно". В същото време Макрон заяви, че не иска да говори за конкретни имена, но заемащите най-отговорните позиции в ЕС „трябва да са мъже и жени, които са компетентни, креативни и харизматични“.  

“Решихме да разгледаме четирите основни политически кандидатури най-късно през срещата на върха през юни. За мен критерият е прост. Това са мъже и жени, които отговарят на този проект. Нуждаем се от силни лидери със силен опит, силна легитимност. Говорим за Европейската комисия, с най-голямата изпълнителна власт организация в Европа, така че кандидатът трябва да има опит в управление и да компетентността да го ръководи”, каза Еманюел Макрон.

„Не сме обсъждали конкретни имена и то съвсем съзнателно. Имах и отделен разговор с Еманюел Макрон. Не е тайна, че той не подкрепя идеята за водещите кандидати. Ясно е, че групата на ЕНП е най-голямата група в ЕП, но в същото време е ясно, че тя няма мнозинство. Съгласихме се, че не можем да вземем решение сега”, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Друга причина е, че и водещите кандидати не отговарят на неписаното правило на ЕС – председателят  на ЕК да бъде висш премиер или председател на голяма институция, освен това не знаят и френски език.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.