Темата коментира заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев

„Когато казваме, че нашите избиратели много обичат Делян и гласуват за него, ние не спекулираме с това, макар че четем в пресата иронични коментари”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

„Сърница, където беше едно от мероприятията, на които Пеевски се появи лично, е общината, гласувала най-много за ДПС в цяла България. Гласовете за нас там са 91%”, посочи още той.

Делян Пеевски остава в Народното събрание, отказва за ЕП (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му ДПС не разочарова тези хора. „Това е практика в цяла Европа. Най-успешният политик в Италия - Берлускони, се е кандидатирал 7-8 пъти и едва сега влиза в ЕП”, допълни Цонев.

Според него решението Пеевски да се откаже от мястото си в ЕП е било общо, на всички в партията. „Според нас ситуацията в страната и изборният резулатат предполагат Пеевски да остане в страната”, поясни Цонев.

„Пеевски рядко се появява медийно, но иначе често ходи при избирателите и върши много работа. От съображения за сигурност тези му изяви не са публични”, коментира Йордан Цонев.

Относно това кой има повече влияние в ДПС – Делян Пеевски или Ахмед Доган, Цонев отговори: „Естествено, че Ахмед Доган. Той е икона в ДПС. Поздрави ни за резултата. Каза, че сме си изпълнили целите. Поставихме си за цел да ликвидираме последиците от процесите, които се развиха през 2017 г. с дублиращия проект на ДПС – този, който беше направен от Местан и от външни фактори. Тогава 100 000 гласа на ДПС бяха отцепени и отидоха в нищото. Те доведоха националистите на власт".

ДПС определи резултата си от евровота като успех

„Продължавам да твърдя, че преференцията се използва като технология, която не е много чиста. Това е инструмент за използване на технологичния вот. Ние продължаваме да твърдим, че преференцията не е онова, за която я представят. Тя би станала истински инструмент, ако не е с толкова нисък праг”, коментира още заместник-председателят на ПГ на ДПС.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.