Нямаше гаранция за намаляване на цените, коментираха от партията

Политически скандали по оста управляващи - опозиция. Идеи на ДПС и БСП за намаляване на Данък добавена стойност върху някои стоки предизвика остра реакция от ГЕРБ.

Ето и конкретните предложения:

Преди дни Делян Пеевски от ДПС обяви, че партията готви законопроект за сваляне на ДДС на хляба, лекарствата и книгите, както и за безплатни детски градини.

От БСП излязоха със сходни предложения – също 5% ДДС на някои храни. От левицата искат допълнителни данъчни облекчения за млади семейства, преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните.

Политика срещу бедността, неравенства и демографска катастрофа – с този аргумент от левицата поискаха законови промени. И призоваха останалите партии в парламента за разговор.

„Нека оставим вицовете и лакърдиите на премиера, но нека ние, като разумни хора, да седнем и с истински аргументи да намерим решение на тези проблеми”, заяви Корнелия Нинова.

Още преди от БСП да предложат данъчни и социални облекчения, премиерът обвини и тях, и ДПС в„див популизъм”.

„Защо БСП, ДПС, когато управлявахте не махнахте данъците. Предсрочни избори искахте! Ами ако ви бяхме направили предсрочни избори? Я, да ви питам вие от Северна България искате ли „Хемус”? Като искате – защо си мълчите? А искате от „Младост” до Църна маца? Като искате бъдете активни! В този смисъл надпреварата за безплатни неща ще доведе до катаклизъм”, заяви премиерът Борисов.

„Чухме от бившия член на БКП Бойко Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си извън бюджета, не са негови. Те са чужди, защото са на целия български народ. Имам един въпрос. Кога точно г-жа Меркел е станала социалист популист, който харчи чужди пари, тъй като в Германия има диференцирано ДДС на храни, книги и медицински услуги? Г-жа Меркел въведе безплатни детски градини”, заяви Нинова.

„Продължаваме да се съпротивляваме срещу думата безплатно. Популизмът стигна до там, че всеки се надпреварва, дори и една либерална дясна партия като ДПС, да говори за безплатни неща, непрекъснато”, заяви Борисов.

От ДПС не отговориха на обвиненията, а обясниха, че до дни ще представят своите предложения. Социалните мерки трябвало да се предложат не само на парламентарна, но и на обществена дискусия.

„Ако намалим ДДС диференцирано за някои от стоките, както се говори в момента, а това не доведе до намаляване на крайната цена? Това упражнение се оказва безсмислено от гледна точка на интереса на крайния потребител. Би могло да доведе единствено до по-голяма печалба на търговеца”, заяви Хасан Адемов, ДПС.

Въпреки разногласията, такива резерви изразиха и управляващите.

„Падането на ДДС няма механизъм, по който да се покаже, че цените на хляба ще паднат. Иначе, всяко предложение ние го разглеждаме и сме склонни да говорим за него”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.