Това е най-силното земетресение в щата от 20 години насам

Поредно мощно земетресение разтърси тази сутрин Южна Калифорния. За щастие няма жертви и сериозно пострадали.

Най-силното земетресение от 20 години насам – така в Калифорния определят труса, който преживяха тази нощ.

Той е бил с магнитуд 7,1 по Рихтер, а епицентърът му е бил на около 20 километра от град Риджкрест и на около 240 от мегаполиса Лос Анджелис. За разлика от труса преди два дни този път земетресението е било на по-малко от километър дълбочина. Това предизвика сериозни материални щети.

6.4 по Рихтер разтърси Калифорния (ВИДЕО)

"Земетресението беше много силно, беше страшно. Телевизорът ми падна, също и кутията с инструменти. Много силно беше, този път беше голямо земетресение", каза жителят на Риджкрест Майк.

Според сеизмолозите, този мощен трус с магнитуд 7,1 по Рихтер е свързан с предишния от 4 юли. Той също е с епицентър недалеч от градчето Риджкрест, което отново е най-силно засегнато. Този път обаче земетресението е било усетено в по-голям район: на север до Сакраменто и Лос Анджелис, на изток до Лас Вегас, а на юг до Мексико. Според експерти днешният трус е отделил 11 пъти повече енергия от предишния.

"Това беше много силно земетресение и сме наясно, че ще последва серия от вторични трусове. Трябва да сме подготвени за това. Имаме съобщения за сериозни пожари, повечето в резултат на изтичане на газ или прекъсване на газопроводи. Имаме и прекъснати водопроводи. Електрозахранването е прекъснато и в някои райони няма телекомуникационни връзки", каза още директорът на службата за извънредни ситуации в Калифорния Марк Гилардучи.

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Калифорния, съобщават от външното ни министерство. В генералното ни консулство в Лос Анджелис е сформиран кризисен щаб, който следи ситуацията.

Отново мощен трус в Калифорния

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.