САЩ отдавна са се готвили за оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, смята Сергей Рябков

Тестът на конвенционална крилата ракета с наземно базиране предизвиква съжаление и показва, че САЩ отдавна са се готвили за оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от БТА.

"Всичко това предизвиква съжаление. Не се поддаваме на провокации. Както беше заявено във Франция от президента на Русия Владимир Путин, ние отново потвърждаваме, че се придържаме към едностранния мораториум за разполагане на наземни ракетни системи със среден обсег, докато подобни системи не бъдат разположени от САЩ, в който и да било район на света", каза руският заместник-външен министър.

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

"Вероятно не може да има по-ясно и явно потвърждение на това, че разработването на съответните системи се прави в САЩ отдавна и че подготовката за оттеглянето от договора е включвала съответните научно-изследователски и опитно-конструкторски разработки", отбеляза Рябков.

В понеделник Пентагонът обяви, че е извършил успешно изпитание на конвенционална крилата ракета с наземно базиране с обсег над 500 км. Това е първият подобен тест, след като САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.