За нарушаване на забраната се предвижда наказание

Полицията на Хонконг използва днес сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти в окръг Шатин, след като властите наложиха извънредни мерки за потушаване на съпроводените с насилие протести, които продължават от месеци в китайския специален административен район, предаде БТА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Главният администратор на Хонконг Кари Лам прибегна до извънредни правомощия от колониалната епоха за първи път от над 50 години. Този ход разгневи протестиращите, които излязоха по улиците. Демонстранти отново нахлуха в централната част на град Хонконг, след като властите обявиха забрана на маските. Уличното движение във финансовия център на Хонконг отново беше блокирано, а броят на протестиращите се увеличи от стотици на хиляди.

Снимка: EPA/БГНЕС

Демонстрантите крещяха: "Борете се за свобода! Подкрепете Хонконг!". За първи път се появи нов лозунг - "Хонконгци, съпротивлявайте се!", в отговор на забраната на маските. Някои маскирани протестиращи изградиха барикади от метални улични парапети, към които добавиха картони и ги подпалиха. Пожарникари пристигнаха, за да изгасят огъня, а в същото време започнаха нови дейности за изграждане на барикади близо до сградата на Законодателния съвет, към която се насочи протестно шествие.

Радикални демонстранти изпочупиха витрините на магазини, собственост на компании от континентален Китай и на местни хора, подкрепящи Пекин, и подпалиха китайско знаме пред Международния финансов център. Преди това Лам обяви забраната на маските и каза, че ще прибегне до извънредни правомощия за прилагане на мярката.

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: EPA/БГНЕС

"Хонконг не е в извънредно положение", настоя тя и добави, че общественият ред сега е застрашен от протестиращите, изпотрошили метростанции и замеряли полицията със запалителни бомби. Китайският говорител за Хонконг Ян Гуан приветства забраната на маските, като каза, че това е необходима стъпка за спиране на съпроводените с насилие престъпления и възстановяване на закона и реда в района.

За нарушаване на забраната, която се отнася за "незаконни събирания" на повече от петима души, се предвижда наказание до една година затвор и глоба до 25 000 хонконгски долара (3187 американски долара). Маски по време на демонстрациите носят не само протестиращи, а и журналисти и медицински доброволци, за да се предпазват, тъй като полицията редовно използва сълзотворен газ и лютив спрей за разпръсване на тълпите. Властите заявиха, че забраната на маските няма да се отнася за журналистите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.