В ефира на „Събуди се” темата коментират румънски икономист и журналист и професор по европеистика в СУ

Политическа криза тресе Румъния. В събота премиерът и лидер на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила представи кандидатурата си за президентските избори през ноември. Два дни по-рано - в четвъртък, оглавяваното от нея правителство беше свалено с 238 гласа или 5 над минимално необходимото мнозинство. Сложните процеси в северната ни съседка и в Европа в ефира на „Събуди се” коментираха икономистът Адина Уелш, журналистът Драгуш Съчану и Георги Димитров, професор в катедра „Европеистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Правителството в Румъния падна

„Проблемите на това правителство започнаха още от изборите. Тогава избирателната активност беше най-ниската в историята на страната. Само през последните месеци дългът на Румъния е нараснал с 8 млрд. евро”, каза икономистът Адина Уелш.

Според Драгуш Съчану до настоящата ситуация в Румъния се е стигнало заради президентския вот и неразбирателствата в управляващата коалиция. Според него много чуждестранни инвеститори предпочитат да развиват дейността си в северната ни съседка, а не у нас само заради географското й положение.

Отхвърлянето на кандидата за еврокомисар на Франция разтърси Брюксел

Проф. Димитров коментира и други проблеми пред европейската политика, като отхвърлянето на някои от кандидатурите за еврокомисари, сред които и тази на Франция.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.