Париж въвежда солени глоби за нарушения на правилата, които влизат в сила от събота

Нови правила за движение по улиците с електрически тротинетки влизат за обсъждане в парламента.

Сред заложените ограничения са тези за скоростта, с която може да се управляват този тип превозни средства. Предложението е максималната такава да бъде 25 км/ч, каза в ефира на „Здравей, България” Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Блъснаха момче с тротинетка, изскочило на булевард в София (ВИДЕО)

Очаква се да бъде забранено карането на тротинетки по пътища с разрешена скорост над 50 км/ч. Управляващите ги трябва да бъдат на възраст над 16 години. По велоалеите и в парковете тротинетки ще могат да карат и тийнейджъри над 14 години.

„Идеята е те да могат да се движат по велоалеи, а когато няма такива – в дясната част на пътното платно”, каза още Тодоров.

Франция с нови правила за електрическите тротинетки

Кореспондентът на NOVA в Париж Петя Желева каза, че от събота във френската столица също влизат сериозни рестрикции за управлението на електрически тротинетки в града. 1500 евро ще бъде глобата за тези, които превишават максимално разрешената скорост от 25 км/ч. Хорат с тротинетки, които застрашат нечий живот, ще бъдат санкционирани с до 15 000 евро. Грози ги и затвор до 1 година. Освен това, при управлението на тротинетка ще бъде забранено използването на мобилен телефон, дори с хендс фрий и слушането на музика на слушалки.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.