Властите определиха нападението като терористичен акт

Полицията установи самоличността на нападателя от „Лондон бридж“. Това е 28-годишният Усман Хан, който е бивш затворник и е осъждан за тероризъм, съобщава Би Би Си.

На същият мост, преди две години и половина имаше още една терористична атака, много по-кървава от вчерашната. Тази повторяемост плаши хората в Лондон. Те питат дали сегашното нападение не е можело да бъде предотвратено, след като извършителя вече е бил в затвора за подготовка на терористичен акт.

През 2012-та година терористът е получил присъда. Полицията разкрила, че заедно с членове на Ал-Кайда, той планирал да постави бомба пред Лондонската борса. Шест години по-късно 28-годишният мъж е на свобода. Това му позволява да извърши нападението в центъра на столицата вчера.

„Консервативната партия, в своя манифест, иска по-тежки наказания за тежките престъпления. Казваме от дълго време, че на практика автоматичното намаляване на присъдите наполовина и пускането на насилници на свобода, просто не работи”, каза Борис Джонсън.

ТЕРОР НА ОСТРОВА: 2 убити и 3 ранени при атака с нож в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кресида Дик от местната полиция обясни, че нападението е започнало в Риболовната зала в северната част на моста, където се провеждало събитие, в което взел участие и Усман Хан.

 

 

По-рано днес полицаи претърсиха дома на терориста. Той е живеел сравнително далеч от Лондон, в едно от северните предградия на Бирмингам. Освен криминална страна, нападението има и политическа. Медии критикуват Борис Джонсън, че се опитва да насочи вниманието към неща като героичното поведение на гражданите на моста, за да прикрие пропуски на управлението.

„Искам да похваля полицаите за невероятната им реакция. Били са на място 4 минути след подаване на сигнала и са го обезвредили общо 5 минути след като всичко е започнало. Искам също да итдам заслуженото, наред с цялата страна, на чистата смелост на тези граждани, които спонтанно са се изправиха срещу него, рискувайки живота си”, допълва Джонсън

Днес премиерът посети мястото на атаката. Управляващите са под натиск да обяснят дали не е било грешка да бъде понижена степента на опасността терористична заплаха. Решение, което беше взето преди няколко седмици.

Консерваторите управляват Великобритания вече 9 години. Този период е белязан от съкращения на парите за полицията. Тази политика в момента ги представя в лоша светлина, преди изборите след 2 седмици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.