Мерките са опит да се засили натиска върху правителството на президента Николас Мадуро,

Американското министерство на финансите съобщи, че налага санкции на шест петролни танкера, собственост на венецуелската държавна петролна компания. Мерките са опит да се засили натискът върху правителството на президента Николас Мадуро, предаде БТА.

„Куба и Венецуела продължават опитите за заобикаляне на санкциите, като променят имената на плавателните съдове и улесняват превозването на петрол от Венецуела до Куба", каза заместник-министърът на финансите Джъстин Мюзинич.

"Докато венецуелците продължават да излизат на улицата, за да настояват за основни услуги и за връщане на свободата и благоденствието, Мадуро избира да изпраща жизненоважни природни ресурси в Куба в замяна на услуги в сферата на сигурността и разузнаването", заяви държавният секретар Майк Помпео.

Новите санкции забраняват на американски граждани да участват в сделки, свързани с шестте танкера. Над дузина латиноамерикански страни и САЩ се срещнаха междувременно в колумбийската столица Богота, за да обсъдят нови мерки срещу Венецуела. "Влошаващата се обществено-политическа ситуация е заплаха за запазването на мира на континента", заяви колумбийският външен министър Клаудия Блум на среща на консултативния орган на Междуамериканския договор за взаимопомощ (ТIAR), известен още като Пакта от Рио.

През септември Организацията на американските държави (ОАД) свика заседание на страните от Пакта от Рио за обмислянето на действия срещу Венецуела, след като тя проведе военни учения близо до колумбийската граница.

Вашингтон наложи редица санкции, за да принуди Мадуро да се оттегли от власт и управлението временно да поеме опозиционният водач Хуан Гуайдо, а после да се проведат нови избори. Мадуро спечели втори мандат на спорен вот миналата година, след което страната затъна в още по-дълбока икономическа криза.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.