В крайморския град спазват няколко традиции за Никулден

На Никулден Бургас отбелязва своя празник. От рано сутринта в центъра на града беше подредена празничната трапеза, на която задължително присъства риба.

Честванията започнаха с изпълнение на ансамбъл „Странджа”.

"За поредна година Регионалният исторически музей показва обредна трапеза, на която трябва да има риба с люспа. След като навлиза християнството, едно от изискванията е на главата да има кост във формата на кръст. Задължително има  ушаф, боб, царевица,обредни хлябове, тъй като сме в пост и се разрешава само риба. Стопанинът на дома разчупва питата, а според това се гадае дали ще има повече момчета или момичета, дали ще има риба в морето и пари в хазната”, разказва Пламена Кирова от Бургаския регионален музей.

По традиция Никулденската трапеза се освещава от Сливенския митрополит Йоаникий.

Празнуваме Никулден

От рано сутринта в центъра на Бургас беше подредена празничната никулденска трапеза,на която задължително присъства риба.

“Според  поверието рибата трябва да а бъде с люспи и домакнята, която я чисти много да внимава да не паднe люспа на земята, което е на лош късмет. А от изчистените люспи всеки е хубаво да сложи в портмонето си, за да бъде то пълно с пари”, разказва Пламена Кирова, Бургаски музей.

Огромни количества рибен курбан бяха приготвени като дар за бургазлии и гостите на града. Литийно шествие премина по улиците на Бургас, за да достигне до моста, където бяха хвърлени венци и цветя в морето в памет на загиналите рибари и моряци.

 

Стотици жители и гости на Бургас се стекоха в Празничното Никулденско градче. 

В Бургас грейна и 18-метровата елха. Преди тя да бъде запалена кметът на Бургас Димитър Николов призова хилядите гости да почетат великата Стоянка Мутафова с аплодисменти.

А най-голямата атракция по традиция на Никулден е снимката на имениците. От години точно на обед десетки носещи името Николай се събират пред общината, за да останат в историята на Бургас. А снимката на имениците ще остане в архивите на Бургаския музей.

Още за празника гледайте във видеото

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.