Причината - използване на името на футболиста с търгвоска цел

Модна къща "Долче и Габана" беше осъдена да плати 70 000 евро обезщетение на легендарния футболист Марадона, защото е използвала името му с търговска цел през 2016 г., пише БТА. Съдебното решение предвижда също модната къща да плати на аржентинеца над 13 000 евро за адвокатски разноски.

Глобиха Марадона за посвещение на Мадуро

Съдебният спор е заради дефиле в Неапол през 2016 г., по време на което манекенка носеше светлосиня фланелка на футболния клуб "Наполи" с номер 10 и изписано над него име Марадона на гърба й.
"Това е било направено без съгласието на футболиста и без да е бил осъществен контакт с него - поясниха адвокатите му. - Защитата на "Долче и Габана" увери, че става въпрос за отдаване на почит към Неапол. Дефилето обаче имаше търговска цел, а правото да използва името и имиджа на толкова известна личност има единствено самата тя."

"Версаче" предизвика дипломатически скандал

Съдийката Паола Гандолфи отбеляза, че името Марадона е свързано с изключителни футболни умения и не може да се използва от предприемачи, без да е бил постигнат консенсус със самия футболист.
В Instagram Марадона приветства съдебното решение. "Отдаването на почит е нещо хубаво, но смятам, че трябваше да поискат нужното разрешение, за да използват името ми по време на дефилето", е написал той.