Статуята е от варовик и е висока 35 см

Египетски археолози откриха малка статуя, копие на Сфинкса, по време на разкопки в провинция Ел Миня в централната част на страната, съобщава БГНЕС.

Според експерти статуята е направена от варовик, височината й е 35 см, а дължината - 55 см. Мини сфинксът има ясни черти и детайли, които отразяват уменията на древноегипетския скулптор. Кога точно е изработена все още не е установено.

По време на същите разкопки археолозите са открили и амулети, изработени от фаянс, керамика, глинени съдове с различни форми и размери и бутилка от алабастър.

Хефрен, четвъртият фараон от четвъртата династия на Старото царство (около 2500 г. пр. н. е.), е наредил създаването на известния Сфинкс в Гиза. Той представлява статуя на лъв с човешко лице и все още се смята за най-големия в света.

Вярва се, че Хефрен е заповядал на скулпторите да дадат негови собствени черти на лицето на Сфинкса. Според историците всички следващи фараони са приемали за свой дълг да заменят главата на Сфинкса със своя образ, без да променят основата му.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си