Единственият останал в България майстор живее в Пловдив

През последните години вносът от Китай измести традиционните български стъклени коледни играчки.

Единственият останал в България майстор на стъклени коледни играчки е в Пловдив.  Иван Станев все още продължава да изработва украшенията по технология отпреди 200-та години.

42-години вече, без прекъсване, преди всяка Коледа, Иван пали старата газова горелка и от нажеженото до пръсване стъкло, започва да извайва неповторимите коледни украшения.

„Става много лесно. Палим горелката, вземаме една стъклена тръба. Нагряваме я, като въртим постоянно. Това стъкло започва да се размеква на 800 градуса. Изтегляме една малка част, която се казва шпиц и от него оформяме една стъклена фигурка”, разказва Иван Станев.

Кой е измислил украсяването на елха?

Истинските чудеса от стъкло стават бавно, защото всичко се прави на ръка и с много творческа фантазия. На ден Иван може да изработва по 20 различни фигурки.

След като изстине, всяка стъклена играчка се лакира и се рисува с четка.

„Лично за мен най-трудният момент това е декорацията на едно коледно украшение, т.е. завършването и придаването на окончателното лустро на едно украшение”, обяснява Иван. „Тази година хитът се оказаха малки мишлета, защото, според китайския календар, следващата година е годината на мишката”.

Историята на коледните монети

И въпреки че неговите играчки носят радост, като красят елхите в домовете на хиляди хора, Иван с болка признава, че този занаят е на път да изчезне напълно. Причината - китайските украшения изместиха от пазара родното стъклено производство.

Желанието на последния у нас майстор на стъклени играчки е българинът да запази изконната традиция- истинска елха и естествени коледни играчки.